Grad Zagreb je u četiri godine Z1 televiziji dao deset milijuna kuna

Autor: Saša Paparella , 26. kolovoz 2014. u 11:16
Zagrebački gradonačelnik ne štedi/Jurica Galoić/PIXSELL

Od portala najviše je dobio Index, potom šovinistički portal Dnevno, pa Politika plus, Dalje, Zagrebancija, Tjedno, Forum…

Četvrtu godinu za redom, Grad Zagreb je ovih dana dodijelio novac medijima.

Raspisana su dva natječaja- prvim je subvencionirana proizvodnja i emitiranje audiovizualnih i radijskih programskih sadržaja "od interesa za Grad Zagreb", a drugim je sufinancirana proizvodnja i objava programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama za 2014., odnosno portala.I ove je godine najviše novca dobila Z1- ta televizija, čija vlasnička struktura nikada nije bila jasna- sada im je pripalo 2,07 milijuna kuna. Mršava je to pomoć, jer je Z1 primjerice 2012. dobio skoro tri milijuna kuna; u ove četiri godine, dobili su 10 milijuna kuna.

Kao i prethodnih godina, druga po redu je OTV sa 1,8 milijuna kuna- oni su dosad ukupno dobili 7,43 milijuna. Obiteljski radio dobio je 1,44 milijuna, Nezavisna televizija (NET) 1,41 milijun, Radio kaj 1,29 milijuna, Plavi 9 dobio je milijun kuna, Enter ( bivši Total FM) 960.000 kuna, Radiju 101 pripalo je 330.000, a HIT FM-u 270.000 kuna. Grad je također proveo javni natječaj za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama u 2014. Pomoć je dobilo ukupno 20 nakladnika. 

 

9radijskih

i tv postaja sufinancira grad Zagreb

Novac shoping- portalima  
Najviše je, 240.000 kuna, i ove godine dobila Index promocija d.o.o., nakadnik portala Index.hr. Drugi je nakladnik Portal Dnevno d.o.o., kojem je pripalo 180.000 kuna. Treće je Vrelo informacija, nakladnik portala Politikaplus.com (168.000 kuna). Četvrta je Udruga Javno, nakladnik portala Dalje.com (162.000), te potom Jabuka televizija za portal Zagrebancija (162.000). Zagrebačka novinska udruga ZNA dobila je 90.000 kuna,Nina objektiv d.o.o. za portal Objektivno dobila je 60.000 kuna, a Medijska mreža d.o.o. za Zagrebonline 42.000 kuna. Grad je dao 42.000 kuna udruzi Dom kulture Zagreb, nakladniku portala Forum. Udruga Novinar i pisac za portal Tjedno dobila je 18.000 kuna.
 

Napokon, po 12.000 kuna dobili su Udruga za nezavisnu medijsku kulturu za H-alter te Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije, za njihov portal Lupiga. Zanimljivo je da grad nije visoko ocijenio rad onih portala koji dobivaju novac od ministarstva kulture kao što su Forum, H-alter i Lupiga. Nejasno je zašto gradski novac dobivaju portali poput Profitiraj.to ili The best shop, koji nisu važni za informiranje građana, niti se posebno bave događajima u gradu Zagrebu. Način dodjele novca dosta se promijenio od 2011., godine,. kada je subvencionirano sedam medija- OTV, Obiteljski radio, Zagrebački radio, Plavi 9, Radio Cibona, Net i Z1, koji je i tada dobio najviše- 2,5 milijuna. Naredne je, 2012. godine grad, uz osam televizijskih i radio postaja, počeo financirati i portale- novac je dobilo njih devet. 

Nova pravila
Novac je te godine medijima počela davati i gradska skupština, koja je tada pomogla OTV, Net i Radio 101, kao i šest portala, iako su svi oni već dobili novac od Grada… Ista se priča ponovila i lani, kad je grad financirao devet radio i TV postaja, a skupština dala dodatni novac za njih šest; također, grad je financirao 14 portala, a skupština njih 15. "Radi se o dva potpuno različita natječaja koji odvojeno pokrivaju rad Gradske uprave i gradonačelnika, te Gradske skupštine Grada Zagreb. Cilj dodjele potpora je proizvodnja i emitiranje kvalitetnih programskih sadržaja u programima nakladnika kojima se ostvaruje pravo građana na javno informiranje i obaviještenost o radu Gradske skupštine Grada Zagreba:", objašnjeno nam je u Gradu.

Ured gradonačelnika

"Kriteriji za sufinanciranje su jasni"   

Nadležnu gradsku službu upitali smo temeljem kojih kriterija se dijeli gradski novac portalima, odnosno radio i tv postajama. "Kriteriji i uvjeti koje nakladnici trebaju ispunjavati prilikom prijave na Javni natječaj za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržavaju elektroničkim publikacijama  za 2014. godinu navedeni su u točci 2. i  3. istog. S obzirom da nakladnik Portal Dnevno d.o.o (Dnevno.hr) zadovoljava sve uvjete natječaja, povjerenstvo je donijelo prijedlog o visini potpore koja će mu biti dodijeljena", rečno nam je u Uredu gradonačelnika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Nedavno čitam i da je vlada iz buđeta podijelila (naše novce) raznoraznim medijima… cca oko 40ml kuna…
Ovo bi trebalo zakonom zabraniti a ne još i poticati radi ‘pluralnosti medija’ i kojekavih fraza…
PRVO I OSNOVNO NITKO TE LOKALNE TV NE GLEDA JER IMAJU OČAJANE PROGRAME a drugo to je samo legalno kupovanje medija doslovce ozakonjena korupcija medija i novinara.
Probajte nači na index.hr ijedan negativan članak o Bandiću…

New Report

Close