Vukšić predstavlja Saborski odbor za medije, a ne običnog gledatelja

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2013. u 16:13
Vukšić ne vidi ništa sporno u svojoj reakciji/PIX

Kritiku novogodišnjeg programa novinarska struka smatra pritiskom političara, i to onog koji participira u izboru glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, koju je javno kritizirao.

Nezadovoljan novogodišnjim programom javne televizije, Branko Vukšić, predsjednik saborskog Odbora za medije na novogodišnje je jutro nazvao nekoga na HRT-u kako bi kritizirao program.

Tu njegovu izjavu objavio je Večernji list, a kako je nije demantirao pretpostavili smo da iza nje i stoji. Iz toga nam se nametnulo pitanje, ima li razloga predsjednik saborskog Odbora za medije zvati nekoga na HRT-u i kritizirati, ili pokušati utjecati na program televizije, ma kakav on bio? No, nakon našeg poziva Vukšić nam demantirao da je službeno zvao bilo koga na HRT-u te nam poručio kako je program kritizirao u neobaveznom razgovoru s prijateljem koji radi na televiziji.  "Krivo su me citirali. Poslao sam privatnu čestitku u kojoj sam prijatelju, između ostalog, rekao kako bi HRT trebalo predložiti za nagradu Ministarstva kulture za poticanje amaterizma", kazao nam je Vukšić ističući kako nema potrebu razgovarati s nikim s HRT-a, ali ako ga netko pita za mišljenje iznijet će ga ako misli da je relevantno o tome govoriti. "Ne mislim da utječem na uređivačku politiku televizije. To nisam nikada pokušao, niti ću nazvati kojeg urednika da to učinim, ali činjenica je da sam u prijateljskom odnosu s nekim ljudima na televiziji i na razini trača iskomentiramo i program", dodao je.

Na HRT-u su nam također negirali da je bilo službenog poziva, iako nisu htjeli komentirati cijeli slučaj. "Nije nam poznato koga je Vukšić kontaktirao. Službeno se nije obratio HRT-u i poznato nam je samo ono što smo pročitali u drugim medijima", poručili su s HRT-a dodajući kako su inače zadovoljni kritikama Novogodišnjeg programa. No, bilo da se radi o službenoj i neslužbenoj kritici, čini se da je Branko Vukšić ipak trebao razmisliti prije nego što je kritizirao program u javnosti."Političari se moraju kloniti prakse da nazivaju novinare i urednike i govore im što bi i kako trebali raditi", smatra Vladimir Lulić, glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva dodajući kako su svi mediji s time suočeni godinama pa i deseteljećima. "Društvo je s razlogom osjetljivije na takve pojave kada su javni mediji u pitanju. Novina je što se političar sam pohvalio da je to napravio, ne videći, čini se, nikakav problem u tome.

To što je neki političar prije sadašnjeg zvanja bio novinar pa i pisao tv kritike može objasniti, ali ne i opravdati njegovu vjerojatno instinktivnu reakciju. Nešto drugačije bi bilo da su ga novinari pitali za komentar, ali bi, po meni, i u tom slučaju trebao biti oprezan. Branko Vukšić, naime, nije običan gledatelj. Sada je političar, zastupnik u Saboru i predsjednik Odbora za medije. I na kraju, ali možda i najvažnije, Hrvatski sabor je taj koji bira glavnog ravnatelja HRT-a, a on svoje suradnike", kritizira Lulić. Kako kaže, unutarnja demokracija redakcije koja je brana od političkih i inih pritisaka krhka je u HRT-ovu slučaju i ovisi prije svega o ljudskom i profesionalnom integritetu njegovih vodećih ljudi. Zato tu branu treba ojačati donošenjem statuta redakcije, prije nego što postane propusna. "HND pritom smatra da novinari moraju imati snažniji utjecaj pri izboru urednika od savjetodavnog, a i takav je trenutno predviđen samo u javnim medijima (HRT, Hina)", dodao je Lulić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close