Američke medijske tvrtke sve manje ovise o prihodima od oglasa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. studeni 2014. u 13:42
Thinkstock

“Postigli smo ove rezultate zahvaljujući kontinuiranom rastu u našem diversificiranom setu izvora prihoda.”

 Najveće američke medijske tvrtke sve su manje ovisne o cikličnom tržištu oglašavanja, pokazuju njihova najnovija poslovna izvješća, prema kojima im dobit raste zahvaljujući prihodima od naknada online pružatelja usluga prijenosa video sadržaja, kao što je Netflix, i naknadama od kabelskih operatera.

Time Warner, CBS Corp i Twenty-First Century Fox redom su izvijestili o dobiti u proteklom tromjesečju koja je bila veća nego što su očekivali analitičari na Wall Streetu, premda poslovna izvješća pokazuju određene slabosti u segmentu oglašavanja.

Medijskim kompanijama ide na ruku što potrošači mijenjanju navike gledanja i sve više sadržaje prate putem opcija online prijenosa. I dok to šteti TV rejtinzima koji odlučuju koliko će im oglašivači plaćati, tim se tvrtkama otvorila mogućnost novih izdašnih izvora prihoda od naknada koju plaćaju pružatelji usluga poput Netflixa i Amazon.coma, a kojima je potreban TV sadržaj kako bi privukli pretplatnike.

Tvrtka CBS, vlasnica najgledanije američke televizijske mreže, prvi je put dosad izvijestila da je manje od polovine ukupnih prihoda ostvarila od usluga oglašavanja, dok su još prije nekoliko godina prihodi od oglasa bili zaslužni za više od 70 posto ukupnih prihoda tog medijskog diva.

Kompanija je diverzificirala svoje poslovanje licenciranjem sadržaja Netflixu i ostalim pružateljima usluga prijenosa, a od pružatelja usluga TV sadržaja koji se plaćaju namaknula je goleme prihode od naknada za prijenos CBS-ovih hit emisija, kao što su "NCIS" i humoristična serija "Teorija velikog praska".

Te su naknade i ostali prihodi koji se ne tiču oglašavanja činili 54 posto ukupnih CBS-ovih prihoda u tromjesečju od srpnja do rujna. Prilagođena operativna dobit u navedenom je razdoblju iznosila 814 milijuna dolara, a prihodi 3,4 milijarde dolara.

"Postigli smo ove rezultate zahvaljujući kontinuiranom rastu u našem diversificiranom setu izvora prihoda. Možemo vidjeti da se svijet sadržaja, monetizacija nastavlja širiti na nove uređaje i nove distribucijske platforme", kazao je izvršni direktor CBS-a Leslie Moonves.

I ostale medijske kompanije sve se manje oslanjaju na prihode od oglasa. Televizijska mreža Fox u vlasništvu Ruperta Murdocha 26 posto prihoda ostvarila je od oglašavanja u fiskalnoj godini koja je završila u lipnju 2014., nakon što su u godini ranije ti prihodi iznosili 30 posto.

Prihodi od oglašavanja u televizijskoj mreži Fox pali su pet posto u proteklom tromjesečju, no kompenzirani su većim naknadama od pružatelja TV usluga, objavila je kompanija. I hitovi iz Foxovih filmskih studija također su doprinijeli neto dobiti koja je u proteklom tromjesečju dosegnula 1,04 milijarde dolara. Prihodi od oglašavanja uvećani su i na njihovim programima kabelske televizije.

U Time Warneru prihodi od oglašavanja u prvih su devet ovogodišnjih mjeseci činili 17 posto ukupnih prihoda, nasuprot približno 18-postotnom udjelu u istom razdoblju lani.

Prihodi od oglašavanja na mreži Turner smanjeni su dva posto na međunarodnim tržištima u proteklom tromjesečju, dok je u SAD-u njihova razina stagnirala. Slabije prihode od oglašavanja kompenzirale su veće naknade za kabelske mreže i vrhunski program HBO, koji je sam bio zaslužan za nešto više od petine tromjesečnih prihoda koji su ukupno iznosili 6,2 milijarde dolara.

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Američke medijske tvrtke sve manje ovise o prihodima od oglasa”….Sada prodaju članke zainteresiranim stranama.

New Report

Close