Slučaj McDonald’s: Kako kompanije izbjegavaju poreze

Autor: Mazars Cinotti , 21. travanj 2016. u 16:16
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Od 2009. godine McDonald’s nije plaćao korporativni porez (unatoč prikazanim velikim profitima – u 2013. iznosili su 250 milijuna EUR).

Posljednjih 18 mjeseci Europska komisija vrši preispitivanje nekoliko postojećih poreznih ugovora koji su sklopljeni između multinacionalnih kompanija (MNK) kao što su Fiat, Starbucks te McDonald's i različitih država članica Europske Unije. Tako je Komisija najavila jače kontrole dosadašnjih ugovora te poreznu presiju usmjerenu na transferne cijene.

SLUČAJ MCDONALDS

Tako je krajem 2015. otvorena i službena istraga oko poreznog ugovora McDonald'sa (McDEU) s državom Luxembourgom.

Naime, od 2009. godine McDonald's nije plaćao korporativni porez (unatoč prikazanim velikim profitima – u 2013. iznosili su 250 milijuna EUR). Ti profiti generirani su naplaćenim naknadama od licencija od brojnih franšiza koje posluju po Europi i Rusiji. Sjedište društva u Luxembourgu ima dvije podružnice, od kojih je jedna u Švicarskoj, a druga u SAD-u, koja ne obavlja nikakve stvarne poslovne aktivnosti. Spomenute naknade za licence interno se prenose u podružnicu smještenu u SAD-u.

Što se dogodilo u slučaju McDEU?

Općenito, kompanije su dužne plaćati poreze ako im se utvrdi porezna prisutnost, koja zahtjeva da kompanija provodi određene poslovne aktivnosti u toj zemlji. McDEU je uspio uvjeriti luksemburške vlasti da je podružnica u SAD-u stalna poslovna jedinica prema zakonskim regulativama Luxembourga, jer obavlja dovoljno aktivnosti za prisutnost u SAD-u.

Paralelno, McDonald's se borio u SAD-u da njihova podružnica ne čini stalnu poslovnu jedinicu prema zakonima SAD-a, jer gledajući američke porezne propise, podružnica nije obavljala dovoljno poslovnih aktivnosti da bi ispunila taj uvjet.

Kao rezultat navedenoga, porezne vlasti Luxembourga ocijenile su da je američka podružnica mjesto gdje bi se većina profita trebalo oporezivati, dok su istovremeno američke vlasti gledale drugačije, što je rezultiralo time da McDEU do sada nije plaćalo poreze niti u jednoj državi.

ŠTO TO ZNAČI ZA POREZNE OBVEZNIKE U RH?

Navedeni slučaj i presije koje provodi Europska komisija nastojeći osigurati da svaka MNK plaća porez tamo gdje se uistinu obavljaju aktivnosti, mogu ukazivati na još veći porast interesa poreznih uprava za područje transfernih cijena.

Naime, iako u prvom redu otvaranje ovakvih slučajeva znači jači nadzor multinacionalnih kompanija, za sobom vuče i razne druge posljedice koje će se odraziti i na mala i srednja poduzeća i podružnice MNK.

Konkretno za porezne obveznike u RH, to može značiti otvaranje tzv. vezanih nadzora, u kojima se porezne uprave država matica ili povezanih društava u inozemstvu povezuju s Poreznom upravom u RH, te na taj način provjeravaju porezne strukture grupe na razini cijele Europe. Uz to, očekuje se formiranje više timova specijaliziranih za nadzor transfernih cijena u Hrvatskoj, budući da se fokus Porezne uprave u zadnje vrijeme sve više stavlja na ovo područje, upravo iz razloga veličine transakcija i iznosa novaca koji se na taj način može iznijeti iz RH.

IV. ZAKLJUČAK

Rezultat svega navedenoga je i novi Obrazac PD-IPO koji će svi porezni obveznici koji obavljaju transakcije s povezanim društvima morati predati uz PD obrazac za 2016. godinu, iz kojeg će Porezna uprava dobiti uvid u transakcije s povezanim društvima, sjedištima tih društava i na temelju toga ocijeniti postojanje rizika i po potrebi, otvoriti nadzor transfernih cijena.

Stoga, potrebno je na vrijeme osigurati sve potrebne podatke o transfernim cijenama te provjeriti njihovu tržišnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close