Poljacima je preuzimanje CO-a ‘biti ili ne biti’ za strategiju širenja

Autor: Ante Pavić , 18. lipanj 2013. u 17:54
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Poljska osiguravateljska kuća zainteresirana je i za slovenski Triglav osiguranje.

Poljska osiguravajuća PZU više nimalo ne krije da je potpuno zainteresirana za kupnju Croatia osiguranja. Štoviše, o uspješnosti akvizicije Croatia osiguranja ovisi im ambiciozna strategija širenja na području Balkana. "Ukoliko nam ne uspije ulaganje u Croatia osiguranje ili eventualno i Triglav osiguranje, smatramo da će nam vrata tog tržišta biti zatvorena za duže vrijeme", kazao je u Varšavi predsjednik Uprave PZU Andrzej Klesyk, ne krijući da im je želja ući u vlasništvo i slovenskog osiguravatelja koji je ujedno i lider u regiji bivše Jugoslavije. Doduše, u slučaju neuspjeha ostaje im tržište Srbije, ali Klesyk smatra da je ono za sada nedovoljno razvijeno pa nisu pretjerano usredotočeni na njega.

Ponovio je da je želja PZU-a da država ostane suvlasnik u CO jer kako je rekao, "to je garancija da će CO doprinijeti i Hrvatskoj i PZU". Klesyk je naglasio da im ne pada na pamet mijenjati ime CO ukoliko uspiju kupiti udio. "Bili bi ludi kada bi mijenjali ime, koje poznaje više od 75 posto hrvatskih građana, u PZU koje možda poznaje 0,0001 posto", slikovit je bio Klesyk, naglašavajući da je strategija zapadnih kuća da mijenjaju imena čim se pojave na istočnoeuropskom tržištu. Iako bi u početnoj privatizaciji bili spremni kupiti i manji udio, dugoročno ih ipak zanima natpolovično vlasništvo, a novac im očito nije problem. "Imamo dovoljno kapitala da u roku nekoliko dana osiguramo novac", kaže Klesyk dodajući da imaju 400 posto više kapitala nego im propisuje regulator.

PZU je najveća poljska osiguravateljska kuća koja drži 32 posto u neživotnom i 40 posto  u životnom osiguranju s tržišnom kapitalizacijom od gotovo devet milijardi eura. Premija u prošloj godini iznosila im je 3,8 milijardi eura uz neto dobit od 769 milijuna eura, a prisutni su u Ukrajini i Latviji, dok ove godine ulaze u Litvu i Estoniju. Naše područje širenja je sve što je istočno od Berlina i zapadno od Moskve, ne uključujući ta dva grada", kazao je Klesyk. Tvrdi da cilj PZU-a nije za netransparentni nastup prema CO tako da aktivira svoje veze i lobije po Hrvatskoj, nego želi čisti i transparentni posao. PZU je prošao svoje privatizacijske greške kada se jedan od ulagača 2001. godine sukobio s državom oko upravljačkih prava, što je koštalo tu osiguravateljsku kuću višegodišnje stagnacije. "Mi smo tvrtka koja zna kako je to griješiti u privatizaciji, kao i kako ispraviti iste te greške i to je iskustvo koje nosimo sa sobom", kazao je Klesyk.  Sukob je naposljetku riješen te je PZU izrastao u tvrtku koja kreće u širenje po Europi.

Prema neslužbenim informacijama, hrvatska Vlada već je izabrala konzultanta za privatizaciju i vrlo skoro će objaviti natječaj. To je poznato i Klesyku koji smatra da će se vrlo skoro znati datum privatizacije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close