Akvizicijama CO prvi u BiH, prestiže Uniqa osiguranje

Autor: Suzana Varošanec , 28. lipanj 2018. u 22:01
Ante Vlahović, čelnik Adris Grupe koja je vlasnik Croatia osiguranja, Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Hrvatski lider preuzima Central osiguranje i Testing.

Nakon što je Nadzorni odbor Croatia osiguranja, lidera branše među osiguravateljima u RH, dao “zeleno svjetlo” akvizicijama, Uprava je potpisala ugovore o kupovini 100% udjela u Central osiguranju i u povezanoj Testing Grupi iz BiH. Steći će ih nakon odobrenja od Agencije za nadzor osiguranja u Federaciji BiH. Ovom akvizicijom CO povećava tamošnji tržišni udjel na 13%, prestiže vodeće Uniqa osiguranje BiH Sarajevo te i tamo postaje lider, tj. kako u priopćenju na Zagrebačkoj burzi to šire poručuje predsjednik Uprave CO Damir Vanđelić, “CO Grupa jača poziciju regionalnog lidera preuzimajući prvenstvo i u BiH”.

“Naše poslovanje dobiva još širu teritorijalnu pokrivenost prodajnim mjestima u cijeloj FBIH, ali i najveću mrežu stanica za tehnički pregled te postaje lider u broju tehničkih pregleda, homologacija i ispitivanja vozila. Ukupan tržišni udio CO u FBIH će se gotovo udvostručiti, a sinergije s maticom donose odlične predispozicije za daljnji rast”, navodi. Snažan potencijal za daljnji rast značajaka je tog tržišta koje je zrelo za akvizicije: u fazi je konsolidacije, a još puno je manjih tvrtki koje su “meta”. Ključno je da u BiH operiraju veliki igrači, što je ograničavajuće za organski rast kroz širenje vlastitog biznisa, te je posebice teško probiti dio tržišta srednje BiH, tako da u sklopu kupnje tržišnog udjela CO stječe i važnu raširenost prodajne mreže.

U perspektivi se ovi potezi vezuju i uz prodor na istok regije. Tiče se to Kosova i Makedonije te Srbije gdje CO ima minoran udjel. Sa 7% u BiH, CO je lani ostvario 25 mil. eura premije, a Central osiguranje 14 mil. eura s 4% udjela. Njegovim preuzimanjem raste ‘blok’ autoosiguranja po čemu je tvrtka pri vrhu u BiH. Testing godišnje obavi oko 113.000 tehničkih pregleda, a lani je prihodovala 6,1 mil. eura i drži 16% udjela u tehničkim pregledima.

S druge strane, iskorak CO-a na tržištu Slovenije ovisi o sudskim procedurama: Upravni sud u Ljubljani ukinuo je rješenje Agencije za zavarovalni nadzor kojim je odbila dati dozvolu za povećanje udjela u Savi Re i vratio predmet na ponovni postupak. U njemu je AZN ponovo odbio zajednički zahtjev Adrisa i CO, i protiv tog rješenja, podnesena je upravna tužba. Pred AZN-om se još uvijek vodi (ponovni) postupak vezano uz samostalni zahtjev Adrisa.

Komentirajte prvi

New Report

Close