Slučaj prošek: Kako je nestao dokument koji je izazvao veliku uzbunu

Autor: Božica Babić , 04. travanj 2013. u 09:21
Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Kada čovjek pogriješi elementarni odgoj nalaže ispričati se svima onima koji su radi toga pretrpjeli neku neugodnost, možda i konkretnu štetu.

Kada čovjek pogriješi elementarni odgoj nalaže ispričati se svima onima koji su radi toga pretrpjeli neku neugodnost, možda i konkretnu štetu. I stara narodna poučava – tko prizna, pola mu se prašta. Međutim, ni naši političari ni birokracija kojoj šefuju uopće ne razmišljaju o bon-tonu. I ne traje to naravno od jučer i Kukuriku mandata, korijeni takva postupanja sežu mnogo dublje u povijest.

Posljednji primjer raspetljao se upravo ovaj tjedan. Deset dana, sve dok mediji (opet) nisu razotkrili najnoviji gaf tima koji vodi ministar Tihomir Jakovina, onaj o prošeku, u Ministarstvu poljoprivrede šutjeli su o svom neznanju, nepoznavanju uvjeta dogovorenih s Europskom unijom. O kojima ovisi budućnost i egzistencija ovdašnjih poduzetnika, ali i zaposlenika.   

Priopćenje, kojim su iz Ministarstva poljoprivrede samo tri mjeseca prije ulaska u članstvo EU dramatično upozorili vinare neka "prilagode svoje poslovanje novim uvjetima budući da od 1. srpnja 2013. neće više biti moguće stavljati na tržište kako domaće tako i na vanjsko vino pod nazivom „Prošek“ stajalo je na webu Ministarstva cijeli tjedan. Sve do ovoga vikenda kada je u tišini blagdana maknuto. Nije spremljeno u arhivu s ostalim priopćenjima, izbrisano je kao da nikada nije ni objavljeno. A uzrokovalo je golemu uzbunu, i to ne samo među vinarima.   

Po svemu sudeći nisu ga maknuli svojevoljno već vjerojatno po nalogu potpredsjedničkog dvojca iz Vlade (Mimice i Pusićeve) kojemu je uoči vikenda dostavljeno detaljno stručno pojašnjenje da EU Hrvatskoj nije zabranila ni proizvodnju ni prodaju prošeka, a ni njegovo ime. Isključivo odlukom domaćih snaga (Vlade i Sabora) prošek je samo privremeno skinut s liste proizvoda za koje se kod EU namjeravala zatražiti zaštita imena tog proizvoda da nam i Talijani (zbog svog prosecca) poput Slovenije ne bi radili probleme u pristupanju Uniji. Računali su valjda i ministar i njegov tim kako će brisanje priopćenja o prošeku pod okriljem blagdana ostati nezamijećeno. Zaboravili su na novinare budući da sami nerado s njima surađuju. 

I kada je zavjerom zločestih novinara i njima dostupnih izvora otkriveno da prošek ipak možemo proizvoditi i piti i nakon 1. srpnja, u srijedu na izvanrednoj presici vinarima i javnosti zbog najnovijega gafa nisu se (što je bio red) ispričali ni ministar Jakovina ni njegova zamjenica Snježana Španjol. Pred novinare je iz trećeg ešalona činovnika gurnut voditelj službe za poljoprivredu i prehrambenu industriju Juraj Orenda. On je nevješto pokušavao objasniti "kako su u Ministarstvu imali najbolje namjere, no dogodila se pogreška tehničke naravi, a mediji su sve nepotrebno isproblematizirali." 

U Ministarstvu su zaboravili da iza novinara ostaje pisani trag, nastao i na njihovim odgovorima. Iz tima ministra Jakovine tako su za Slobodnu Dalmaciju izjavili (nisu demantirali objavu) da ¨Hrvatska za prošek više ne može podnositi prigovor Europskoj komisiji (kao kod zaštite kranjske kobasice) zato što je postupak zaštite oznake izvornosti za talijanski “prosecco” davno završen.¨ 

Nadalje su ustvrdili da su proizvođači prošeka pravodobno upoznati sa novim uvjetima te su dodatno naglasili da se  naziv prošek neće više moći koristiti, no vinari mogu zadržati proizvodne potencijale uz obvezu promjene imena. Izrazili su Jakovinini suradnici za čitatelje splitske novine i nadu da će ¨potrošači prepoznati kakvoću tog novog prošeka koji se zapravo nakon 1. srpnja više neće tako zvati.¨ Slijedom toga proteklih su dana izbačena i nova moguća imena za prošek: Vino Dalmata ili Suze Dalmacije. I sve je Ministarstvu poljoprivrede štimalo dok mediji nisu razotkrili njihovo neznanje. Umjesto pristojne isprike vinarima i javnosti ekipe iz Ministarstva sva krivnja je (ne)očekivano adresirana na medije.  

      

Komentari (1)
Pogledajte sve

Večernji :

makar su sa weba uklonili da prošek treba treba uništiti Google se ne može prevariti :

Premjer Milanović stao u obranu ministra Jakovine :

“ministar može pogriješiti sto puta .-Tko radi , taj i griješi , to vjerojatno nije zadnja greška .”

“Nažalost , u ovom se s premjerom slažemo sto posto .”Večernji

New Report

Close