Političari se srame promovirati dobre hrvatske proizvode

Autor: Božica Babić , 20. rujan 2015. u 22:00

Zamro je i projekt Kupujmo hrvatsko kojim je HGK karavanom kroz sve županije godinama promovirala domaće tvrtke.

Treba li Borovo proizvoditi svoje kultne Startas tenisice s logom SDP-a i HDZ-a? Naravno! Ali ne na način da one potom završe kao donacija ne samo ovim dvjema strankama već ni bilo kojoj drugoj političkoj opciji koje će u predstojećoj predizbornoj utrci za osvajanje što više pozicija u budućem sazivu Hrvatskog sabora rasipno potrošiti milijune kuna iz već sablažnjivo praznih džepova poreznih obveznika.

Nakon što je ovih dana na Facebook računu HTV-ove emisije Hrvatska uživo (ne)planski osvanula fotografija, s dijelom bogata asortimana koji proizvodi ova vukovarska tvrtka duge povijesti, zagolicala je posve neprofesionalno znatiželju mnogih medija, naročito portala. Udarni naglasak stavljen je na to za koji će politički kolorit "tipovati" Borovo, odnosno hoće li prvaci dviju najvećih stranaka – Zoran i Tomislav – svoje članstvo uključeno u kampanju obuti u "tenisice koje nisu pretjerano omiljene među ljubiteljima mode." 

Hrvatski autizam  
Marginalizirana je inicijativa radi koje je fotka Startasica zapravo dospjela u javnost. Riječ je o hvale vrijednoj akciji vukovarskih srednjoškolaca. Svoju potporu opstanku Borova iskazali su tako što su i sami postali kupci tenisica koje će dogodine proslaviti 40-ti rođendan kako je prvi par Startasica sišao s proizvodne trake. Usto su preko društvenih mreža pokušali zainteresirati i ostatak Hrvata neka kupnjom tenisica doprinesu mogućem otvaranju barem jednog novog radnog mjesta u Vukovaru, koji se teško nosi s golemom nezaposlenošću.

Splitska seniorska momčad ragbi kluba Nada među prvima je prihvatila poziv, obula je Startasice premda je njihova blagajna praznija nego što su one SDP-a i HDZ-a. U svim proteklim izbornim kampanjama (ne samo) ove dvije stranke članstvo su odijevale u majice i jakne s logom, vjerojatno uvezene iz Kine. Ove bi godine mogle okrenuti novi list te za tisuće svojih članova koji će organizirati predizborne skupove od Borova kupiti Startasice. Hrvatski političari mahom misle da su manje vrijedni ukoliko nose odijelo sašiveno kod domaće tekstilne industrije ili sjede za stolom proizvedenim od lokalnog proizvođača.

Bivši premijer Sanader u razdoblju dok je ptičja gripa pogubno prijetila peradarstvu posjetio je najvećeg domaćeg proizvođača, no odbio je pred kamerama kušati slasnu piletinu i time iskazati pravu potporu. Ministar Tihomir Jakovina tek je ovih dana, nakon što je postalo razvidno da EU ipak dopušta uvoz mliječnog asortimana iz BiH u RH, pozvao stanovništvo neka prednost kod odluke o kupnji daje proizvodima hrvatskih kompanija. Zamro je i projekt Kupujmo hrvatsko kojim je HGK karavanom kroz sve županije godinama promovirala domaće tvrtke, ove godine održana je samo izložba u Poreču, kao moguća ponuda za turističku branšu.      

Europljani se ne srame
Za razliku od hrvatskih političara koji se, posve je očito, srame javno domoljubno razmišljati oni europski veliki su zagovornici takvih trendova. Francuzi čak imaju kampanju "Domoljubljem sačuvajmo radna mjesta" koju združeno podupiru i predsjednik François Hollande i premijer Manuel Valls, a ministar poljoprivrede Stéfan Le Fol izradio je vodič "Kako promovirati lokalne proizvode u ugostiteljstvu" i odaslao ga na brojne adrese.

Britanski premijer David Cameron obvezao je prošle godine središnju državu i sve institucije financirane iz proračuna neka do 2017. svježu sezonsku hranu i pića nabavljaju kod lokalnih proizvođača. I vlada u Beču nedavno je dala nalog svim korisnicima državnog proračuna neka se opskrbljuju kod austrijskih proizvođača. Meso peradi u Njemačkoj tako nosi oznaku "DDD" što svjedoči da su lokalni proizvođači proizveli i jaja, da su pilići utovljeni domaćom hranom i obrađeni u lokalnim klaonicama. 

Zaboravljena i strategija
Vrijeme je da i hrvatski političari konačno prepoznaju domoljubnu refleksiju u službi opstanka i razvoja nacionalnog gospodarstva, brojnijeg zapošljavanja. Neće zbog toga dobiti po prstima iz Bruxellesa. Borovo i Startasice zapravo su, na neki način, i dobra ilustracija za podsjetiti na potpuno zaboravljenu industrijsku strategiju. Vlada RH prihvatila ju je polovicom rujna 2014. i od tada o njoj glasa čuti nije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close