Ići u predstečajnu nagodbu ili ne? Evo razloga za i protiv

Autor: Antonio Prtenjača , 13. ožujak 2013. u 09:29
Thinkstock

Predstečajna nagodba je već neko vrijeme aktualna kao eventualno rješenje za poduzetnike koji neznaju kako otplatiti porezni dug.

Predstečajna nagodba je već neko vrijeme aktualna kao eventualno rješenje za poduzetnike koji neznaju kako otplatiti porezni dug. Međutim, činjenica je kako ima dosta malih poduzetnika koji nisu zakonski obvezni ući u predstečajnu nagodbu, pa se i dalje nećkaju oko ulaska, jer nepoštivanje predstečajne nagodbe za sobom nosi sankcije. Oni koji mogu, ali ne moraju pokrenuti postupak, su poduzetnici koji nemaju zaposlenih, te oni čija je imovina male ili neznatne vrijednosti.

Najveći razlog nećkanja je nesigurnost, jer se predstečajna nagodba za porezni dug provodi dosljedno, a rata duga koja se mora platiti je može biti, oviso o dugu, dosta visoka. Osim toga, prije ulaska u predstečajnu nagodbu treba biti svjestan pravog iznosa duga, jer nakon donošenja rješenja o otvaranju postupka predstečajne nagodbe, objavljuje se oglas kojim se obavještava vjerovnike da je otvoren postupak predstečajne nagodbe, te se iste poziva da prijave svoje tražbine prema dužniku nad kojim je otvoren postupak predstečajne nagodbe. To znači da osim Porezne uprave, svatko tko ima potraživanja može to i prijaviti, te ako ste to previdjeli, ili bili uvjereni da netko neće prijaviti potraživanja , to vam može dodatno otežati položaj.

Svakako ako se odlučite na to morate napisati plan restrukturiranja, a upute možete tražiti i na gore navedenom mailu. Plan se ukratko sastoji od obveznog i fakultativnog dijela. Fakultativni dio je kratki predgovor, odnosno uvod u upoznavanje obrta ili tvrtke. Nakon toga potrebno je napraviti detaljnu analizu poslovanja, koja se sastoji od pravnog statusa, financijskih izvještaja, te detaljnog opisa poslovanja. Slijedi pisanje plana restrukturiranja koji se sastoji od strateških ciljeva, plana proizvodnje odnosno prodaje i nabave, planiranje investicija, odnosno unaprijeđivanje tvrtke, te detaljni vremenski plan aktivnosti restrukturiranja. Plan restrukturiranja bi trebao obuhvatiti i razdoblje od dvije godine nakon završteka restrukturiranja.

Opća je preporuka onima koji nisu zakonski obveznici ulaska u predstečajnu nagodbu da dobro odvažu razloge za i protiv.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve

“Predstečajna nagodba je već neko vrijeme aktualna kao eventualno rješenje za poduzetnike koji neznaju kako otplatiti porezni dug…”

…e,moj Antonijo,nije da oni ne znaju,nego oni trenutno ne mogu…

New Report

Close