I 2016. mogla bi biti upisana kao godina izgubljena za nova investiranja u agraru

Autor: Božica Babić , 05. lipanj 2016. u 22:00

Novac stoji na pladnju, lista projekata kojima su odobrene potpore poznata je od svibnja 2015., ali poljoprivrednici ne mogu do njih zbog kontroverznih postupaka bivšeg ministra Jakovine, pomoćnice za ruralni razvoj Davorke Hajduković i ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi Ante Peze.

Žurno poništiti odluku o povećanju sredstava za mjeru četiri (ulaganja u poljoprivredna gospodarstva) iz programa ruralnog razvoja s inicijalno definiranih 370 milijuna kuna na 861,8 milijuna kuna koju je Ministarstvo poljoprivrede, odnosno tadašnji ministar Tihomir Jakovina donio 2. srpnja 2015. uz suglasnost većine članova povjerenstva, no ignorirajući činjenicu da su se predstavnici Europske komisije u povjerenstvu izjasnili da ne podržavaju povećanje alokacije.

Ovaj zahtjev samo je dio sadržaja iz dopisa upućenog od strane Odbora za poljoprivredu HDZ-a premijeru Tihomiru Oreškoviću i resornom ministru Davoru Romiću još 7. svibnja. Nakon dulje stanke HDZ se probudio i odlučio za ofenzivniji pristup spornoj problematici raspodjele ruralnih potpora iz prvog natječaja za mjeru četiri nezadovoljan činjenicom što ministar Romić dugo odlučuje o temi koju bi, tvrde, trebalo čim prije prelomiti preko koljena uskraćivanjem neuobičajeno izdašnih potpora (pet milijuna eura po projektu) povezanim društvima nekoliko hrvatskih poduzetnika kojima je Jakovina odobrio od 15 do više od 30 milijuna eura. 

Gladni investicija
Ministar Romić pak problemu pristupa s pozicije znanstvenika. Ne želi kroz solo nastup srljati s odlukom već je ocjenu (ne)djela koje mu je u nasljeđe ostavila bivša garnitura Ministarstva poljoprivrede prepustio državnim institucijama čija je obveza nadzor transfera potpora iz fondova Europske unije, a oni bi svoj zaključak u najboljoj opciji mogli izreći tek za dva tjedna.Ova trakavica definitivno traje predugo dok je istodobno poljoprivredni sektor gladan investicija. Novci stoje na pladnju, lista projekata kojima su odobrene potpore poznata je još od svibnja 2015. ali, poljoprivredna gospodarstva ne mogu do njih radi niza kontroverznih postupaka bivšeg ministra Jakovine i njegovih suradnika, pomoćnice za ruralni razvoj Davorke Hajduković i ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi Ante Peze.

S obzirom da će bilateralni sastanak Romićeva tima i ekipe iz Glavne uprave za poljoprivredu pri Europskoj komisiji biti održan tek 22. rujna već sada bi se moglo zaključiti da će 2016. ostati upisana kao godina izgubljena za nova investiranja u agraru. Jakovina se na startu, kada je ova tema eksplodirala u javnosti, branio kako ga protivnici blate politikantskim objedama. Međutim, ignorirao je ovotjednu sjednicu Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora na kojoj je ova problematika bila glavna tema, nije došao ni on ni stranačke kolege, članovi Odbora. Vodstvo SDP-a, što je znakovito, javno mu još nije pružilo potporu.

Naime, postoji dokument od pet stranica s potpisom pomoćnice Hajduković (svakako ne bez znanja Jakovine) u kojemu ona ravnatelju Agencije Pezi, nakon njegova zahtjeva datiranog 10. travnja 2015. već 21. travnja daje naputak kako primijeniti pravilnik kod ocjenjivanja i izbora projekata kandidiranih za mjeru četiri. Sam natječaj je zaključen 15. travnja. Dovoljno je izdvojiti tek neka pojašnjenja. U prvom stoji da "korisnici u zajedničkom projektu mogu biti u krvnom srodstvu" te da "u zajedničkom projektu mogu biti i povezana društva," odnosno "unutar istog natječaja, iste operacije prihvatljivi su korisnici povezanog društva." U naputku također piše "Prihvatljivo je da korisnik A i korisnik B podnesu zahtjev za potporu unutar istog natječaja i iste operacije s tim da je korisnik A osnivač korisnika B."  

Kazna za prijevaru
Jakovina se iz samo njemu znanih razloga sam zapetljao u mjeri četiri, mimo kriterija EU Uredbe. U prvom je natječaju otvorio prostor "povezanim poduzećima" kroz "umjetno stvorene uvjete" dok je u drugom natječaju iz mjere četiri u kojem je dijelio tek 11 milijuna eura taj kriterij maknuo.

"Time je izravno ugrozio i akreditaciju Agencije pa je potrebno spriječiti isplatu sredstava spornim poduzećima kako se ne bismo doveli u situaciju da izigramo odredbe EU Uredbe," upozoravaju Oreškovića i Romića iz odbora HDZ-a.   Naime, prijevare s EU fondovima Komisija vrlo strogo kažnjava. Pravni subjekti kazneno odgovaraju, a loše provođenje natječaja ili prilagođavanje uvjeta iz natječajima pojedincima od strane nadležnih tijela i akreditiranih agencija završava oduzimanjem teško stečenih akreditacija ili suspenzijom odobrenih sredstava. 

Komentirajte prvi

New Report

Close