Gorak okus poljuljana povjerenja u banke

Autor: Božica Babić , 12. prosinac 2012. u 22:00

Bankari riječ ‘povjerenje’, čini se, ne prepoznaju kada osjete da je ugrožen njihov profit. Prihvaćanje tužbe udruge Franak ipak je unijelo malo nervoze…

Prihvaćanje tužbe udruge Franak protiv banaka i najava trećeg ročišta na kojem konačno kreće rasprava o činjenicama i pravnim pitanjima unijela je, čini se, više nervoze u bankarskim krugovima u odnosu na prvo ročište.

Bankari doista nisu bičem natjerali 120.000 Hrvata da uzmu kredite u švicarskim francima opterećene valutnom klauzulom. Ali su uvjerljivo naglašavali, i izravnim kontaktima s klijentima i putem brojnih promidžbenih kampanja, kako je to najpovoljnija opcija na tržištu. Osobno iskustvo, na sreću, nema tragičnu stambenu težinu. Međutim, za auto kupljen u rujnu 2006. mjesečna otplata počela je divljati od srpnja 2010., a već dvije godine skuplja je 52 posto u odnosu na prvoplaćeni obrok.

Mojim švicarskim mukama vidi se kraj, ali ostaje gorak okus poljuljanoga povjerenja, no bankari tu riječ, čini se, ne prepoznaju kada osjete da je ugrožen njihov profit. Ako armija bankarskih službenika, koja svakodnevno guta financijsku problematiku, nije u svojoj staklenoj kugli otkrila mogući uzlet franka, kako su to mogli predvidjeti obični građani? Oni su u općoj besparici samo htjeli imati manji trošak.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Da je taj guverner bio znalac i sposoban kao što se vjerovalo da jeste (a vrijeme je pokazalo da nije) nikada ne bi dozvolio da se dogode krediti u švicarcima. Nadalje, hrvatska valuta je kuna. Uvođenjem kune ukinuta je i valutna klauzula a onda se prešutno preko noći opet pojavila. Jer stranim lihvarima ukidanje valutne klauzule nije bilo po volji.
Dakle (pokvarena) vlast je i zbog svog neznanja dozvolila da građane RH pljačkaju strani kolonizatori.

Gospođo, jeste li svjesni da ste mjesec dana nakon upozorenja guvernera ipak digli kredit u švicarcima? Ako vi kao novinarka poslovnog niste uzeli upozorenje za ozbiljno, kako bi to napravili obični građani?

HNB, Rohatinski, 2006. kolovoz: “Hrvatska narodna banka stoga ponovno poziva građane da budu oprezni pri uzimanju dugoročnih kredita u švicarskim francima jer njihova analiza s “razinom pouzdanosti od visokih 95 posto” upućuje na to da će idućih mjeseci švicarski franci najvjerojatnije poskupjeti 17,8 posto. ”

Originalni tekst: http://limun.hr/main.aspx?id=42145&NadID=42094 [limun.hr]

Ma istina, nije nitko nikoga bičem tjerao za uzeti kredit u shwicarcima ¨ALI¨ Od 120000 Hrvata kako je navedeno u text bar 100000 nije imalo izbora Jer Stambene kredite nisi niti mogao podići u drugoj valuti. Neka zelenaške banke vrate lovu pa neka se onda znoje…!

New Report

Close