‘Full of Life’ može biti pun pogodak i totalni promašaj

Autor: Marija Crnjak , 18. veljača 2015. u 22:00

Ministar Lorencin može biti zadovoljan pokretanjem projekta brendiranja destinacije, no za ‘oživljavanje’ treba mnogo više od slogana, a za to je odgovorna cijela Vlada.

Tko god smišlja i lansira novi turistički slogan, mora računati s tim da će ga, pogotovo kod kuće, na prvu popljuvati, ismijati, izvrtati riječi, ubacivati zločeste asocijacije, da će o sloganu svatko imati svoje mišljenje i sto boljih ideja od one koju smo platili, i to uvijek preskupo.

Nije to tako samo u Hrvatskoj, svaka zemlja prilikom lansiranja novog slogana ima svoje "hejtere", pametnjakoviće, posvuduše koje komentiraju bez argumenata i stručnih znanja, zanemarujući kontekst. Nije loš taj pluralizam, javna rasprava u nekim trenucima bila je i zabavna, osim što se iz mase kritičara izdvojio i dio naoko ozbiljnih ljudi, bivših ministara, marketinških i turističkih stručnjaka, čak i znanstvenika koji nisu odoljeli izazovu da se pridruže masi i odbace tuđi rad o kojem ne znaju mnogo. Slogan "Croatia – Full of Life" postao je tako prilika da pokažu vlastitu neozbiljnost koja im ne služi na čast, te kad su u pitanju bivši ministri daje naslutiti da su jednako tako neozbiljno donosili odluke kad su vodili sektor. Jer okvir za raspravu o novom sloganu mnogo je širi od razine koju su odabrali.

Uspavane destinacije 
Ministar Darko Lorencin ima pokoji razlog za zadovoljstvo. Njegova ekipa pokrenula je projekt brendiranja koji Hrvatskoj treba, uz novi slogan te komunikacijski koncept koji može privući nove goste, povećati prihod. Hrvatska turistička zajednica čini se provela je korektan javni natječaj, odabrala koncept koji je na prvu loptu podržao dobar dio relevantnih ljudi s važnih tržišta, i nakon što se donesu novi vizuali stvar kreće u primjenu.

Sve je povjereno struci, od koje se očekuje da zna zašto je odabrala baš taj koncept, bilo stoga što izaziva emociju, primijenjiv je za mnoge jezike i mnoge proizvode, more i kontinent, jednostavan i visoko fleksibilan kad je u pitanju online marketing. Uz strategiju turizma i strateški marketing plan, reorganizaciju turističkih zajednica koja bi se trebala realizirati, čini se da postoji neki jasan cilj bar kad je rad HTZ-a u pitanju. No, entuzijastima treba biti jasno da je to tek prvi korak i da se još puno toga može izjaloviti. Kad smo već kod slogana, priča koju smisli marketing trebala bi što više odgovarati stvarnosti, odnosno gosti koje dobijemo kroz slogan "puna života", tu bi emociju trebali zadržati i nakon boravka u Hrvatskoj.

To znači što više "živih" dana u godini, što više različitih doživljaja, zabave i kad pada kiša, muzike, dobre i dostupne hrane, domaćina koji uz smješak čitaju želje svojih gostiju. Ako se uspješno nastavi, tome bi mogao pridonijeti projekt pred i posezone (PPS) koji radi na kreativnog udruživanju destinacija i partnera koji prije ni u snu ne bi sjeli za isti stol. No projekt bi trebao ubaciti u petu brzinu da dostigne prvu godinu primjene novog slogana i komunikacijskog koncepta. Mnogo je još uspavanih destinacija koje jedva čekaju prvog devetog lagano zatvoriti butigu. Iako naizgled nema puno veze s turističkim sloganom, prepreku za oživljavanje destinacija predstavlja još uvijek neprivlačan investicijski okvir, od korupcije, komplicirane administracije do porezne nesigurnosti. 

Kočenje investicija
Hoteli i ugostitelji nikad ne znaju koliki će im porez država nabiti u idućoj godini da popuni proračunske rupe, putničke agencije gotovo dvije godine od pristupanja EU još ne znaju kako im se porez obračunava, država luta u pokušajima privatizacije turističkih kompanija…Otegotna je i činjenica da se u ovom mandatu Vlade, tko zna zbog čijih interesa, očito neće riješiti ni pitanje turističkog zemljišta ni pomorskog dobra, a to izravno koči investicije u "Full of Life" koncept. Pitanje je također što će novom konceptu razvoja turizma napraviti predstojeći parlamentarni izbori, odnosno hoće li započeti projekti preživjeti eventualnu smjenu vlasti.   Zbog svega toga, ovisno o svim ovim okolnostima jedan slogan može biti i pun pogotak i totalni promašaj, a njegovo kritiziranje izvan konteksta smiješno je i suvišno, te skreće pažnju s pitanja koja hitno treba riješiti ako se turizmom kanimo baviti ozbiljno i konkurentno. 

Komentirajte prvi

New Report

Close