Farmaceutima moralna pobjeda, ali ne i novac

Autor: Marija Crnjak , 21. svibanj 2015. u 22:00

Proizvođači lijekova istog sastava s osnovne liste time se isključuju s tržišta, iako se nalaze na osnovnoj listi lijekova čije plaćanje HZZO osigurava u cijelosti.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) smatra da preporuka o propisivanju najjeftinijeg lijeka s osnovne liste, sadržana u Vodiču kroz novi model upućivanja Ministarstva zdravlja i HZZO-a, može ograničiti tržište lijekova, odnosno može utjecati na isključivanje pojedinih poduzetnika na tržištu lijekova!

Ocjena koju je Agencija uputila Ministarstvu i HZZO-u uslijedila je nakon što su se AZTN-u požalili u HUP-ovoj Udruzi proizvođača lijekova, Inovativnoj farmaceutskoj inicijativi i Udruzi proizvođača generičkih lijekova, o čemu je još pretprošle godine pisao Poslovni dnevnik. Sudeći prema tome da je mišljenje Agencije stiglo više od godinu i pol od početka provedbe spomenute prakse, faramaceutima će ta ocjena doći više kao moralna zadovoljština, a manje kao poticaj da se stvari promijene. Tim više što je u tijeku izmjena propisa iz resora Ministarstva zdravlja, u sklopu čega se najavljuje ukidanje dvije liste lijekova, a za nadati je da će Ministarstvo pri utvrđivanju novih pravila igre uzeti u obzir mišljenje Agencije koje u mnogim slučajevima ima gotovo savjetodavnu snagu. 

Kršili zakone i pravilnike
Iz farmaceutske industrije i ljekarničkog sektora upozoravali su da je preporuka HZZO-a, da primarci mogu propisivati samo najjeftiniji generički lijek, u suprotnosti sa Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju i nizom pravilnika HZZO-a, uključujući i Pravilnik o propisivanju i izdavanju lijekova na recept. Isticali su da preporuka HZZO-a pobija članak iz Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, prema kojem osiguranik "u okviru prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznoga zdravstvenog osiguranja ima pravo na korištenje lijekova koji su utvrđeni osnovnom i dopunskom listom lijekova Zavoda, pod uvjetima i na način propisan općim aktima Zavoda".

U Odluci o utvrđivanju osnovne liste lijekova pak stoji da Osnovna lista lijekova "sadrži popis lijekova koji se osiguranim osobama HZZO-a u cijelosti osiguravaju u okviru prava na zdravstvenu zaštitu iz obveznog zdravstvenog osiguranja". Ljekarnici su pak izgubili pravo iz Pravilnika o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, da "bez prethodnog dogovora s doktorom koji je lijek propisao izdaju osiguranoj osobi istovrsni lijek iste ili niže cijene s liste lijekova".

U HUP-u su upozoravali da preporuka narušava tržišnu utakmicu jer favorizira jedan proizvod, odnosno jednog unaprijed poznatog proizvođača, budući da pacijenti više nemaju pravo na skuplje inačice generičkih lijekova s osnovne liste. Brojni lijekovi s osnovne liste do daljnjeg su ostali doslovno zatočeni, i upravo taj aspekt bio je predmet analize AZTN-a.

Uvažili mišljenje struke
"Agencija je provela pravnu analizu Vodiča kojim je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) uredio način propisivanja i izdavanja lijekova na recept analizirala sve propise koji uređuju područje izdavanja lijekova na recept u Hrvatskoj, te proučila praksu pojedinih zemalja članica Europske unije. Radi se o tržištu lijekova na recept, koje je zbog specifičnosti lijeka u određenoj mjeri ograničeno. Također, ne dovodeći u pitanje nadležnost HZZO-a, kao ni cilj HZZO-a da propisivanje lijekova učini financijski optimalnim i održivim sustavom, Agencija je zaključila kako primjenom Vodiča može doći do ograničavanja na tržištu lijekova, odnosno ona u određenom dijelu može utjecati na isključivanje pojedinih poduzetnika na tržištu lijekova.

Riječ je o poduzetnicima čiji se proizvodi nalaze na osnovnoj listi lijekova HZZO-a koji unutar određene terapijske skupine nisu najjeftiniji", zaključili su u Agenciji. Agencija ukazuje kako je u slučaju donošenja novih propisa ili izmjene važećih potrebno razmotriti drugi način uređenja sustava propisivanja lijekova, kako bi se i poduzetnicima koji su trenutno na određeni način isključeni s tržišta, omogućilo sudjelovanje u tržištu. U Agenciji se slažu s mišljenjem struke, da iako se radi tek o preporuci, za vjerovati je da liječnicima neće pasti na pamet raditi u suprotnosti s naputkom iz Zavoda. "Iako Vodič predstavlja preporuku i stoga ne bi trebao imati obvezujući karakter, Agencija smatra kako se Vodičem u bitnome određuje postupanje liječnika primarne zdravstvene zaštite u svezi propisivanja lijekova što posredno može imati učinke na tržište lijekova.

Proizvođači lijekova istog sastava s osnovne liste time se isključuju s tržišta, iako se nalaze na osnovnoj listi lijekova čije plaćanje HZZO osigurava u cijelosti. Naime, za krajnjeg potrošača trenutno ne postoji mogućnost izbora lijeka s osnovne liste ni dodatnom nadoplatom iznosa iznad referentne cijene lijekova. S druge strane, ti lijekovi se ne mogu istovremeno nalaziti na dopunskoj listi lijekova, gdje bi bili dostupni krajnjim potrošačima uz sudjelovanje u cijeni lijeka neposredno ili posredno putem dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Takvim rješenjem je trenutno uvelike smanjena i mogućnost izbora krajnjih potrošača lijekova s osnovne liste", kažu u Agenciji koja smatra kako financijske uštede mogu biti provedene i otklanjanjem zapreka koje, unatoč reguliranom okružju, mogu rezultirati jačanjem tržišnog natjecanja.  Agenciji svaka čast na obavljenom poslu koji je očito bio opsežan, mora da su zadovoljni i poduzetnici kojima nije lako raditi u Hrvatskoj, pokazuje i ovaj primjer. Dobili su moralnu zadovoljštinu, no financijsku će ipak malo teže.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Malloy, ne možeš diskutirati s početnom rečenicom Ti pojma nemaš…ti pojma nemaš…a da ne znaš o čemu je tema razgovora.

Dakle , tema je -kako će ljekarnici SMJETI IZDAVATI GENERIČKI LIJEK
DRUGOG PROIZVOĐAČA , uz višu cijenu …..ako pacijent tako hoće!
Zaboravio si BLOKADE LIJEČNIKA……? Ako liječnik napiše da
treba izdati isključivo taj i taj lijek npr. od Belupa, onda
on ZAKLJUČA TU TERAPIJU, i ti to u ljekarni moraš izdati…makar ti je financijski nepovoljnije……
p.s. KOMPJUTER ti je zaključan , i ne možeš PROGRAMSKI mijenjati terapiju !!!

To znači, da je KONTROLA izdavanja lijeka u liječničkim a ne ljekarničkim rukama.

Malloy, da se smiri. Koji ti je vrag?…O kakvoj sirovini govoriš, za proizvodnju generičkih lijekova u Hrvatskoj ? Pa , sirovina dolazi s različitih strana…iz Sjevera EU, iz Istoka ,iz USA iz..U.K. …iz Španjolske,
Turske, Srbije ..Danske…itd,itd…
Dolaze bulkovi puni tableta, koji se prepakiravaju, dolaze poluproizvodi,pa se
blistiraju…ovdje ne govorim o kvaliteti lijekova….nego o nabavnim cijenama / Većina se ipak PROIZVODI ovdje. /
po tbl. ili caps. koje su izlicitirane na tenderima HZZO-a…i mogućnostima
nabave, kužiš? Govorim iz perspektive nabave..cijena , rabata, uvjeta plaćanja.. nas u ljekarništvu ne muči, otkuda je lijek, nego tko je proizvođač koji ga nudi po najpovoljnijim uvjetima. normalno, u skladu s propisima o kvaliteti, koji kontroliraju Agencije, prilikom proizvodnje ili uvoza….

Ako ljudi imaju nuspojave, i povraćaju ili imaju visok tlak ..šta ja znam,
to se prijavljuje, ispituje i ako treba , takav lijek se povlači
iz tržišta….pa nije prvi put- da se to desilo…


Na vrlo uskom spisku …da..općenito , rečeno-NE.

Nemaš pojma o čemu pričaš.

Pitaj malo u susjedstvu odakle nabavljaju sirovinu i koja je kvaliteta iste.
Pomoći ću ti, nije kategorija A.

Na vrlo uskom spisku …da..općenito , rečeno-NE.

New Report

Close