Čemu Vladi zapravo služe startupi?

Autor: Bernard Ivezić , 12. lipanj 2013. u 22:00

Služe li startupi Vladi za zapošljavanje i gospodarski razvoj ili tek promociju?

Vlada može slobodno ugasiti Poduzetnički impuls, zaustaviti Hamag u davanju jamstava malom i srednjom poduzetništvu, HBOR u kreditiranju, Bicro u davanju grantova, spriječiti razvojne agencije da uludo od EU povlače novac za tehnološke parkove i inkubatore.

Svih tih milijardu i više kuna treba trošiti tamo gdje to ima smisla. Jer, koji je smisao pokretanja startupa, razvijanja malih i srednjih poduzetnika, a sve to kroz inovativnost u tehnološkom, poslovnom i inom području, kad Vlada unaprijed zna da što god takve tvrtke napravile to neće biti dovoljno dobro da bi njihove proizvode i usluge uopće razmotrila u javnim nadmetanjima? Potvrdio je to Vladin 40 milijuna kuna vrijedan natječaj za mobilne usluge i mobitele, iz kojeg su unaprijed izbačeni svi osim najvećih igrača: Hrvatskog telekoma i Vipneta.Vladu to zasad ne zabrinjava, pa radi na štetu startupa i malih tvrtki, koji zapošljavaju najviše radnika i otvaraju najviše novih radnih mjesta.

No, za dvije godine, kad se natječaj ponovi, HT i Vipnet će već možda prodavati i struju, a potencijalno i financijske usluge. Još dvije godine kasnije Vlada će od njih natječajem moći tražiti i struju, financijske usluge, a kako je u paketu s mobitelima jeftinije, i automobile i IT sustave.Prošlo je 127 godina otkako je inovator i poduzetnik Nikola Tesla morao otići u New York da bi otvorio svoj prvi startup Tesla Electric Light & Manufacturing. Danas bi zbog Vladinih mjera startup mogao otvoriti i u Hrvatskoj. No, to je sve. Za posao bi i dalje morao otići u SAD, jer u Hrvatskoj je sve rezervirano za velike igrače. I stoga dvojba: trebaju li startupi Vladi zbog zapošljavanja i gospodarskog razvoja, ili tek promocije?

Komentirajte prvi

New Report

Close