U svemirskom programu NASA-e Vukovićev izum

Inovator Marko Vuković u svijetu je poznat kao konstruktor pištolja HS 2000

Županijska komora Karlovac ove je godine prvi put uz dodjelu plaketa Zlatne kune najuspješnijim malim, srednjim i velikim poduzećima dodijelila i posebnu nagradu za životno djelo, a njezin dobitnik je inženjer, konstruktor i inovator Marko Vuković, suvlasnik karlovačke tvornice oružja HS Produkt. Budući da je riječ o konstruktoru pištolja HS 2000 čiji sam spomen u svijetu oružja izaziva poštovanje, Vukovićevu samozatajnost može se s jedne strane razumjeti zbog same prirode posla, ali to je istovremeno i njegova karakterna osobina, koja je s inovatorskom “žicom i nemirom”, ambicioznošću i realnošću stvorila takvoga stručnjaka koji je uza sve ponude iz inozemstva odlučio ostati u Hrvatskoj i u njoj, unatoč gospodarstvu nesklonim uvjetima, razviti poslovanje.

Nesvakidašnja inventivnost
Vukovićev stručni razvoj vezan je za bivšu Jugoturbinu, a kao student Više tehničke škole iskazao je na poslu nesvakidašnju inventivnost. To ga je, zahvaljujući povoljnostima suradnje Jugoturbine i Sulzera, odvelo na usavršavanje u Švicarsku gdje je radio na ispitivanju motora i kao konstruktor u službi razvoja. Nakon povratka u Hrvatsku, uz Višu tehničku školu u Karlovcu, Vuković je završio i Visoku tehničku menadžersku školu u Mariboru. Istovremeno s tim, Vuković je već do 1991. godine razvio stotinjak raznih tehničkih unapređenja i inovacija, od čega se posebno ističu one za vojne namjene. Usto je već 90-ih godina privukao pozornost Amerikanaca svojim eksperimentima s plovilom s vodomlaznim propulzorima, a malo je poznato da je jedan njegov sklop prigrlila i NASA u svom svemirskom programu. Vukovićev se vojsci okrenut inovatorski opus i te kako pokazao korisnim u Domovinskom ratu, za kojega se aktivno stavio na raspolaganje obrani domovine, i kao inovator-poduzetnik i kao vojnik; čak je dvaput bio ranjavan. U toj fazi, između ostaloga, nastao je u suradnji s njegovim poslovnim partnerom Ivanom Žabčićem pištolj PHP (prvi hrvatski pištolj), čime je trasiran put do današnjega HS Produkta. Da podsjetimo, korijeni HS Produkta bili su u IM Metalu, koji su 1991. godine osnovali Marko Vuković i Ivan Žabčić u ozaljskom pogonu “Prvomajske”. Izuzetno sklon unošenju inovacija u svoj konstruktorski rad, Vuković je u kratkom roku, od PHP-a i metalnog pištolja HS 95 (hrvatski samokres) preko svih njihovih dječjih bolesti iznjedrio sa svojim timom po mnogo čemu jedinstveni model HS 2000, koji spada u kategoriju pištolja s polimernim rukohvatom i tijelom. Nakon kontakata s velikim američkim proizvođačem i trgovcem oružja Springfield Armoryjem uslijedili su brojni testovi pištolja HS 2000 u SAD-u, od američke vojske, policije i desetina specijaliziranih ustanova i instituta za ispitivanje lakog naoružanja, nakon čega je uslijedila čvrsta veza Springfield Armoryja, kao promotora i veletrgovca, i HS Produkta, kao autohtonog proizvođača pištolja sa svim hrvatskim oznakama proizvodnje. Jedino je pištolj za američko tržište “prekršten” u XD (extreme duty) jer se pokazao nenadmašnim u pouzdanosti, ergonomskim rješenjima i sigurnosti od samookidanja, pa ne čudi što je 2003. godine taj pištolj osvojio nagradu institucije NRA “Golden Bullseye Award” kao najbolji pištolj na svijetu, i tom se prestižnom nagradom “kiti” i godinama poslije. Osim što je to briljantan primjer primjene inovacija u proizvodnji, k tome još gotovo u potpunosti orijentiranoj izvozu, razvoj tvrtke pratila je i zaposlenost dosegavši sad oko tisuću zaposlenika, s daljnjim planom rasta i udvostručenjem tog broja.

Inozemni interes
Razlog je razvoj i sad već usvojena prototipna proizvodnja automatske jurišne puške, koju je upravo na testiranje preuzeo MORH. Velik inozemni interes za taj novi proizvod koji obiluje patentiranim rješenjima zasigurno je izazvan i trasiran kultnim imidžem pištolja HS-2000. Puška ne samo da je kalibrom 5,56 prilagođena NATO standardima, već će zasigurno postati svojim rješenjima i benchmark u svjetskim razmjerima, a 58-godišnji Vuković, koji je nagradu za životno djelo dobio upravo u svom stvaralačkom zenitu, ima već spremnu daljnju novost, no Vuković nov?nu čuva za vrijeme nakon etabliranja puške HS Produkta na međunarodnom tržištu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!