U svemirskom programu NASA-e Vukovićev izum

Autor: Mladen Volarić , 18. lipanj 2007. u 06:30

Inovator Marko Vuković u svijetu je poznat kao konstruktor pištolja HS 2000

Županijska komora Karlovac ove je godine prvi put uz dodjelu plaketa Zlatne kune najuspješnijim malim, srednjim i velikim poduzećima dodijelila i posebnu nagradu za životno djelo, a njezin dobitnik je inženjer, konstruktor i inovator Marko Vuković, suvlasnik karlovačke tvornice oružja HS Produkt. Budući da je riječ o konstruktoru pištolja HS 2000 čiji sam spomen u svijetu oružja izaziva poštovanje, Vukovićevu samozatajnost može se s jedne strane razumjeti zbog same prirode posla, ali to je istovremeno i njegova karakterna osobina, koja je s inovatorskom “žicom i nemirom”, ambicioznošću i realnošću stvorila takvoga stručnjaka koji je uza sve ponude iz inozemstva odlučio ostati u Hrvatskoj i u njoj, unatoč gospodarstvu nesklonim uvjetima, razviti poslovanje.

Nesvakidašnja inventivnost
Vukovićev stručni razvoj vezan je za bivšu Jugoturbinu, a kao student Više tehničke škole iskazao je na poslu nesvakidašnju inventivnost. To ga je, zahvaljujući povoljnostima suradnje Jugoturbine i Sulzera, odvelo na usavršavanje u Švicarsku gdje je radio na ispitivanju motora i kao konstruktor u službi razvoja. Nakon povratka u Hrvatsku, uz Višu tehničku školu u Karlovcu, Vuković je završio i Visoku tehničku menadžersku školu u Mariboru. Istovremeno s tim, Vuković je već do 1991. godine razvio stotinjak raznih tehničkih unapređenja i inovacija, od čega se posebno ističu one za vojne namjene. Usto je već 90-ih godina privukao pozornost Amerikanaca svojim eksperimentima s plovilom s vodomlaznim propulzorima, a malo je poznato da je jedan njegov sklop prigrlila i NASA u svom svemirskom programu. Vukovićev se vojsci okrenut inovatorski opus i te kako pokazao korisnim u Domovinskom ratu, za kojega se aktivno stavio na raspolaganje obrani domovine, i kao inovator-poduzetnik i kao vojnik; čak je dvaput bio ranjavan. U toj fazi, između ostaloga, nastao je u suradnji s njegovim poslovnim partnerom Ivanom Žabčićem pištolj PHP (prvi hrvatski pištolj), čime je trasiran put do današnjega HS Produkta. Da podsjetimo, korijeni HS Produkta bili su u IM Metalu, koji su 1991. godine osnovali Marko Vuković i Ivan Žabčić u ozaljskom pogonu “Prvomajske”. Izuzetno sklon unošenju inovacija u svoj konstruktorski rad, Vuković je u kratkom roku, od PHP-a i metalnog pištolja HS 95 (hrvatski samokres) preko svih njihovih dječjih bolesti iznjedrio sa svojim timom po mnogo čemu jedinstveni model HS 2000, koji spada u kategoriju pištolja s polimernim rukohvatom i tijelom. Nakon kontakata s velikim američkim proizvođačem i trgovcem oružja Springfield Armoryjem uslijedili su brojni testovi pištolja HS 2000 u SAD-u, od američke vojske, policije i desetina specijaliziranih ustanova i instituta za ispitivanje lakog naoružanja, nakon čega je uslijedila čvrsta veza Springfield Armoryja, kao promotora i veletrgovca, i HS Produkta, kao autohtonog proizvođača pištolja sa svim hrvatskim oznakama proizvodnje. Jedino je pištolj za američko tržište “prekršten” u XD (extreme duty) jer se pokazao nenadmašnim u pouzdanosti, ergonomskim rješenjima i sigurnosti od samookidanja, pa ne čudi što je 2003. godine taj pištolj osvojio nagradu institucije NRA “Golden Bullseye Award” kao najbolji pištolj na svijetu, i tom se prestižnom nagradom “kiti” i godinama poslije. Osim što je to briljantan primjer primjene inovacija u proizvodnji, k tome još gotovo u potpunosti orijentiranoj izvozu, razvoj tvrtke pratila je i zaposlenost dosegavši sad oko tisuću zaposlenika, s daljnjim planom rasta i udvostručenjem tog broja.

Inozemni interes
Razlog je razvoj i sad već usvojena prototipna proizvodnja automatske jurišne puške, koju je upravo na testiranje preuzeo MORH. Velik inozemni interes za taj novi proizvod koji obiluje patentiranim rješenjima zasigurno je izazvan i trasiran kultnim imidžem pištolja HS-2000. Puška ne samo da je kalibrom 5,56 prilagođena NATO standardima, već će zasigurno postati svojim rješenjima i benchmark u svjetskim razmjerima, a 58-godišnji Vuković, koji je nagradu za životno djelo dobio upravo u svom stvaralačkom zenitu, ima već spremnu daljnju novost, no Vuković nov?nu čuva za vrijeme nakon etabliranja puške HS Produkta na međunarodnom tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close