Zračna luka Split očekuje 2,7 milijuna putnika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. veljača 2017. u 12:24
Foto: Miranda Cikotic/Pixsell

Splitska je zračna luka u prošloj godini imala porast broja putnika za 17 posto.

Za splitsku zračnu luku ove godine letjeti 55 europskih avio-prijevoznika iz 100-tinjak destinacija, najviše iz Njemačke, Francuske, Španjolske, Velike Britanije i Skandinavije, a očekuje se da će ukupan broj putnika prijeći 2,7 milijuna, doznaje se iz te zračne luke.

Najavljeno je da će na aerodrom u Resniku slijetati irski, nizozemski, britanski, ruski, španjolski, rumunjski, talijanski i njemački avioprijevoznici, koji će Split povezivati sa Dublinom, Amsterdamom, Birminghamom, Manchesterom, Madridom, Moskvom, Rimom i Salzburgom. S obzirom da su svoj dolazak u Split najavile i nove čarter kompanije, poput njemačkog Azur Aira, irskog Cityjeta i rumunjskog Tara, na programu su i nove destinacije i putovanja i to u Marseille i Palma de Mallorcu.

Splitska je zračna luka u prošloj godini imala porast broja putnika za 17 posto. Kroz nju je prošlo 2,29 milijuna putnika, od kojih je 94,5 posto bilo sa međunarodnih linija. Ostvaren je i porast broja letova od 9 posto, a u taj je hrvatski grad dolazilo najviše putnika iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Švedske i Norveške.

Ta je zračna luka u srpnju prošle godine zabilježila najviše prolazaka putnika kroz luku, ukupno pola milijuna ljudi, što je bilo zabilježeno po prvi put od njenog otvaranja, ali je to bio i najveći broj putnika ostvaren ikada u jednom mjesecu u zračnim lukama u Hrvatskoj.

Zbog dvoznamenkastog porasta broja putnika, u toj zračnoj luci već mjesec dana traju radovi na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala vrijedni 347 milijuna kuna bez PDV-a. Planiranom rekonstrukcijom putnička zgrada će se proširiti na tri kata i dobiti ukupno 35 tisuća četvornih metara, zbog čega će terminal u vršnom satu moći primati 2.500 putnika. Predviđeno je i širenje parkirališta za autobuse i automobile s pripadajućim sadržajima za 35,5 tisuća četvornih metara, autobusnim terminalom, uredima za rent-a-car agencije te će biti izgrađen i pješački most koji će se spajati na putnički terminal.

Dio novih sadržaja će biti u funkciji već u ljeto 2018. godine, dok će druga faza radova završiti pred sezonu 2019.

Komentirajte prvi

New Report

Close