Zračna luka Rijeka želi pola milijuna putnika godišnje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. kolovoz 2017. u 08:54
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Zamjenik župana Marko Boras Mandić ocijenio je da Zračna luka Rijeka ima najveći potencijal za rast u Hrvatskoj.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je u četvrtak da je cilj Zračne luke Rijeka da promet putnika udvostuči sa sadašnjih 150 tisuća putnika na 300 tisuća godišnje, sa željom da se poveća i na pola milijuna putnika godišnje putem revizija udruženog oglašavanja, subvencioniranja zračnih luka u Hrvatskoj, modela alternativne zračne luke te mreže zračnih luka kojima je operater zračna luka Rijeka.

Radni sastanak o razvoju i pozicioniranju Zračne luke Rijeka održan u četvrtak na županovu inicijativu u riječkoj Zračnoj luci kao priprema za skori sastanak s predstavnicima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Ministarstva turizma o toj temi, priopćila je Primorsko-goranska županija. 

Zamjenik župana Marko Boras Mandić ocijenio je da Zračna luka Rijeka ima najveći potencijal za rast u Hrvatskoj. "S nekoliko mjera koje se trebaju dogovoriti s Republikom Hrvatskom u kratkom razdoblju može se povećati promet na ciljanih 500.000 putnika“, smatra Boras Mandić. 

Ustvrdio je kako revizija sustava subvencioniranih letova – PSO (Public Service Obligation) može dovesti Zračnu luku Rijeka do razine Splita jer Rijeka sad ima samo 3500 subvencioniranih sjedala, a Split i Dubrovnik 200.000 i više.

Kako se ističe u priopćenju, mjere poduzete u udruženom oglašvanju mogu donijeti porast putnika za dodatnih 200.000 a Zračna luka Rijeka mogla bi biti alternativna zagrebačkoj Zračnoj luci.

Primorsko-goranska županija je u ovoj proračunskoj godini namijenila 600.000 kuna za ulaganje u infrastrukturu zračne luke, a u sljedećem razdoblju se planira ukupno uložiti 50 milijuna kuna, za infrastrukturu i izgradnju nove sletne staze.

"Nove linije Zračne luke Rijeka i povezivanje Kvarnera s drugim destinacijama pridonijeli bi porastu turističkoga prometa. Vesele razgovori o povećanju linija, pogotovo onima koje bi udaljene destinacije približile Kvarneru", rekla je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Na sastanku su bili i ravnatelj Zračne luke Rijeka Tomislav Palalić te predstavnici suvlasnika – gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović, zamjenik opatijskoga gradonačelnika Emil Priskić te zamjenica crikveničkoga gradonačelnika Ivona Matošić, kao i direktor Turističke zajednice Rijeka Petar Škarpa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close