Zovu ga milijunašem iz Kosnice, ali on radi od četiri ujutro da bi mu posao bio isplativ

Autor: Poslovni.hr , 22. svibanj 2016. u 20:41
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Posebno je ponosan na presadnice stevije, kojih godišnje uzgoji oko 200.000.

Zovu ga milijunašem iz Kosnice. Na svom imanju od pet tisuća četvornih metara Anto Jurić, međutim, ne skriva novac, već – “flance”. A zagrebački vrtlari odavno znaju: žele li da njihova rajčica, batat, paprika, salata, kupus, cvjetača, kelj, patlidžan, brokula, krastavac, rabarbara, jagode, lubenice, majčina dušica, mažuran, menta, origano, ružmarin ili stevija uspiju kako treba, po presadnicu će doći k Jurićima.

"Ne mogu točno reći otkad se bavim ovim poslom jer smo presadnice imali oduvijek. I ja sam se, kad sam bio dječak, s mamom bavio njihovim uzgojem, a onda i sadnjom", rekao je za Večernji list Anto Jurić, koji obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ima registrirano posljednjih trideset godina. Pomažu mu i supruga te djeca, ali i zaposlenici koje, kako kaže, jednostavno mora imati jer “flance” vozi i u Rijeku, Mali Lošinj, Split, a njegove biljke prodaju se i u poljoapotekama u Zagrebu i županiji, ispred trgovačkih lanaca, a i na gotovo svim sajmovima.

"Aktivni smo jer kako drukčije opstati", objašnjava Jurić, koji je svakog dana već u četiri ujutro na nogama. Presadnice se moraju zalijevati, a zimi je plastenike nužno i grijati. Unatoč tome, ni njegov OPG ne mogu zaobići elementarne nepogode.

Posebno je ponosan na presadnice stevije, kojih godišnje uzgoji oko 200.000.

"Najveći smo uzgajivači ovog prirodnog zaslađivača u Hrvatskoj",  kažu na OPG-u Jurić, na kojemu posebnu pažnju pridaju sjemenju koje sade te sortama povrća i voća čije “flance” uzgajaju. Stare sorte, objašnjavaju, sad su opet “u modi”, a na OPG-u stalno isprobavaju i neke nove kombinacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close