ZOR: Za oko 90 tisuća zaposlenih mogući otkazi bez objašnjenja

Autor: Poslovni.hr , 07. travanj 2014. u 10:40
Foto: Thinkstock

Poslodavci već neko vrijeme upozoravaju kako je dio zemalja Europske unije otprije omogućio poslodavcima da budu izuzeti od pojedinih zakonskih obaveza koje se odnose na srednje i velike poslodavce.

Hrvatska udruga poslodavaca, prema svemu sudeći, uspjela je malim poslodavcima olakšati poziciju u novom Zakonu o radu. Prijedlog  je u dosadašnjim pregovorima Ministarstva rada, poslodavaca i sindikata gotovo usuglašen, a prema njemu bi mali poslodavci do pet zaposlenih ubuduće mogli otkazivati ugovore o radu bez ikakvog obrazloženja, piše Jutarnji list.  

U tvrtkama od pet zaposlenih u kojima prema procjenama radi oko 90 0000 zaposlenika, mogli bi se naći u takvoj situaciji. Poslodavci već neko vrijeme upozoravaju kako je dio zemalja Europske unije otprije omogućio poslodavcima da budu izuzeti od pojedinih zakonskih obaveza koje se odnose na srednje i velike poslodavce jer je riječ o kompanijama koje su u najtežoj poziciji na tržištu, Naime, sindikati su podijeljeni oko tog pitanja, ali kako je riječ o zaposlenim osobama koje nisu sindikalno organizirane, što je očito igralo ulogu u presudnom dogovoru.

Danas bi trebali krenuti novi pregovori o spornim izmjenama Zakona o radu između predstavnika Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Hrvatske udruge poslodavaca i sindikata. Prema posljednjoj usuglašenoj verziji, u ZOR-u ostaje odredba kojom je rad preko agencija za privremeno zapošljavanje produljen s jedne na najviše tri godine, međutim, radnici koji tako rade imali bi ista prava kao i zaposleni na određeno vrijeme. Također je u pitanju i produljenje radnog vremena poslodavca do 50 sati tjedno, dok bi do 60 sati samo ako je to dopušteno u kolektivnom ugovoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close