Zbog proceduralne greške GEN-I gubi posao opskrbe Vlade strujom

Autor: Marko Biočina , 01. srpanj 2013. u 22:00
Robert Golob, predsjednik Uprave tvrtke GEN-I, mogao bi doživjeti težak udarac/PIXSELL

Iako su podnijeli najpovoljniju ponudu, Slovenci možda ipak neće prodavati struju Hrvatskoj Vladi i ministarstvima.

Slovenski kompanija GEN-I mogla bi ostati bez posla opskrbe najviših hrvatskih državnih institucija i ureda državne uprave električnom energijom. To proizlazi iz žalbe koju je Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave podnijela tvrtka Profectio Energija, inače drugoplasirani ponuđač na spomenutom natječaju.

 

93milijuna

kuna ponudili su Slovenci za opskrbu državnih tijela

Taj natječaj od stotinjak milijuna kuna proglašen je "poslom godine" u domaćem elektroenergetskom sektoru, ne samo zbog financijske vrijednosti, već i zbog goleme besplatne reklame koju su Slovenci dobili temeljem činjenice da su najvažnije državne institucije kao klijente preoteli državnoj Hrvatskoj elektroprivredi. Ipak, usvoji li Državna komisija žalbu, GEN-I-jeva ponuda mogla bi biti proglašena neispravnom, a posao dobiti upravo Profectio. U toj tvrtki kao osnove za žalbu navode više propusta u službenoj dokumentaciji koju je GEN-I predao u svojoj ponudi. Kao prvo, tvrdi se kako GEN-I nije dostavio adekvatnu verziju Sporazuma koji ima sklopljen sa Hrvatskim operatorom tržišta energije. 

Pogrešna potvrda
Nadalje, tvrdi se kako je izjava o nekažnjavanju ovlaštenog zastupnika GEN-I-ja nevaljana, jer se radi o slovenskom državljaninu, pa je stoga takvu potvrdu moralo izdati nadležno tijelo iz Republike Slovenije, a ne zagrebački Općinski sud poput one kakvu je GEN-I predao u sklopu svoje ponude. Na kraju, u Profectio Energiji tvrde kako su Slovenci u svojoj ponudi priložili i pogrešnu potvrdu Porezne uprave o stanju duga. Konkretno, ponudu je podnijela tvrtka GEN-I Zagreb d.o.o., dok je potvrda izdana za tvrtku GEN-I d.o.o. Radi se o pogreškama formalne prirode, no upravo takvi razlozi – dijelovi nepotpune ili nevažeće dokumentacije – najčešći su razlog rušenja pojedinih ponuda ili cijelih natječaja javne nabave. Dapače, postoje primjeri iz prakse kada su pojedini ponuđači na javnim natječajima bili diskvalificirani i iz naizgled potpuno bizarnih razloga, kao što je primjerice nenavođenje kunskog iznosa rabata brojkom s tri decimale. Utoliko, pokaže li se da su uistinu tvrdnje iz žalbe točnima, GEN-I-jeva ponuda morat će biti proglašena nevažećom. Bio bi to poprilično težak udarac za tu tvrtku koja je prije mjesec dana krenula u vrlo agresivnu kampanju s ponudama za opskrbu kućanstava, te već u prvih tjedan dana prikupila oko 1500 kupaca u tom segmentu. Na natječaju za opskrbu Vlade, Sabora, Ureda predsjednika i 35 drugih državnih tijela, procijenjene vrijednosti od 109 milijuna kuna Slovenci su ponudili 93 milijuna – oko 900 tisuća kuna manje nego Profectio Energija, te oko 8 milijuna kuna manje od Hrvatske elektroprivrede. Također, ponudili su i vrlo visok postotak "zelene energije" – energije koja je cerificirana da potječe iz obnovljivih izvora – što je također bio jedan od uvjeta natječaja. Profectio Energija, pak, tvrtka je osnovana 2010. godine, a osim u Hrvatskoj bavi se trgovinom energijom i u BiH, Srbiji, te Makedoniji. Široj javnosti nije naročito poznata jer zasad još nije ponudila opskrbu za kućanstva, no opskrbljuje niz većih kupaca, među kojima i Hrvatsku lutriju. 

Sklapanje ugovora
Presudi li na kraju Državna komisija za javnu nabavu kako je ponuda GEN-I ja uistinu bila nevažeća, temeljem Zakona o javnoj nabavi, morat će se pristupiti sklapanju ugovora s prvim sljedećim ponuditeljem čija je ponuda valjana, a to je u ovom trenutku Profectio Energija. U toj tvrtki nisu željeli detaljnije komentirati žalbu koju su podnijeli, dok su iz GEN-I-ja poručili kako nemaju informacija o žalbi, pa da stoga ne mogu niti komentirati cijeli slučaj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bizarni razlozi su ustavljali Hrvatsku na putu u EU! Za njih su bili odgovorni naši “dragi” susjedi koji su od ucjena mislili u svemu profitirati.Nije bila važna deplasiranost njihovih argumenata važan je bio cilj i jedino sredstvo za dosizanje tog cilja – ucjene!Sada je prigoda da jim se to počne vračati ako zbog ničega onda zbog “higijenskih” razloga. Taj Gen-I je pokušao i u Sloveniji preuzeti poslove postojećih elektrodistributera s dosta manje atraktivnom ponudom od te koju nude u Hrvatskoj ali nije postigao očekivane rezultate jer su na taj korak odgovorili postojeći distributeri na sličan način!Glupo bi bilo da se iz Hrvatske odlijeva novac bez ozbiljnijeg pokušaja da se u red dovede politika hrvatskog elektro gospodarstva koje bi se trebalo za početak osloboditi te “privrede”!

New Report

Close