Zbog nerada uprave 7 otkaza u godini dana

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2016. u 08:32
Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Građani su pak državnoj upravi dalli 2,8 odnosno mršavu trojku.

Službeni podaci ne potvrđuju opće uvjerenje da državni službenici loše rade. Gotovo dvije trećine službenika i namještenika u internom su sustavu ocjenjivanja zadovoljili kao odlikaši ili vrlo dobri zaposlenici, odnosno njihov rad ocijenjen je kao ‘izuzetan’ i ‘primjeran’. To su dvije najbolje od pet mogućih ocjena propisanih zakonom.

Kako piše Večernji list, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović otkrila je da je prošle godine u registar zaposlenih uneseno oko 33 tisuće ocjena od kojih su samo njih sedam bile negativne. Po zakonu, osobama koje ‘ne zadovolje’ radni odnos prestaje po sili zakona, a nije ugodno ni kad se netko provuče s dvojkom, odnosno ocjenom da ‘zadovoljava’, jer se takva ocjena daje ljudima koji pokazuju minimalan napor na poslu zbog čega radnik može biti premješten na drugo radno mjesto niže složenosti poslova.

U jedinicama lokalne i područne samouprave krajem rujna bile su zaposlene 13.693 osobe, u državnoj upravi radi 59 tisuća službenika i namještenika, dok javni sektor kao što su zdravstvo, školstvo, socijala, pravosuđe i slično dodatno zapošljava 170 tisuća osoba. Sveukupno to je 244 tisuće zaposlenih čije se plaće osiguravaju iz državnog ili lokalnih proračuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close