Uskoro prvostupanjska presuda u sporu protiv osam banaka

Autor: Poslovni.hr , 18. lipanj 2013. u 14:13
Thinkstock

Dužnici sa CHF kreditima prvu će nepravomoćnu presudu dočekati točno godinu dana nakon održanog prvog ročišta.

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu danas je završena glavna rasprava u sporu protiv osam poslovnih banaka koju je u ime Udruge Franak pokrenuo «Potrošač». Raspravna ročišta trajala su manje od godinu dana, a prva nepravomoćna presuda najavljena je za 4. srpnja, priopćila je Udruga Franak.

Sudac je zaključio raspravu odbivši svo daljnje izvođenje predloženih dokaza uz obrazloženje da je na svim dosadašnjim ročištima pribavljen dovoljan broj dokaza koje su podnjele sve strane u postupku. Odvjetnica Nicole Kwiatkowski koja zastupa Udrugu Franak u sporu izjavila je: "Izuzetno smo zadovoljni što je ovaj spor završen u prvom stupnju u tako kratkom roku. Cijeli tijek suđenja protekao je vrlo korektno, sudac je objema stranama dao dovoljno prostora i vremena da iznesu svoju argumentaciju pri čemu su se sve strane u sporu ponašale vrlo profesionalno. Ova prvostupanjska presuda izuzetno nam je važna i vjerujemo da će biti utemeljena na pravičnim osnovama".

Ovu presudu, iako nepravomoćnu, ne očekuju samo korisnici kredita vezanih uz CHF, već će se ona, u dijelu koji se odnosi na kamatne stope, ticati i dužnika s kreditima u svim ostalim valutama. Presuda će predstavljati povijesni moment jer se radi o prvom sudskom sporu takve vrste, odnosno o prvoj kolektivnoj tužbi protiv banaka, kažu u Udruzi Franak. 

Komentirajte prvi

New Report

Close