Zastupnici koji ne dolaze na posao dobivat će zakonski minimum

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2016. u 08:24
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Rekao je da trenutno postoje dva nacrta prema kojima bi se zastupnike kažnjavalo.

Šef  Kluba zastupnika Mosta Miroslav Šimić komentirao je najavljeni plan kažnjavanja zastupnika koji ne dolaze na sjednice Sabora.

''Pripremili smo dva nacrta mogućeg kažnjavanja zastupnika koji ne dolaze na sjednice. Ovaj tjedan ćemo o tome razgovarati s našim partnerima i plan ide u zakonsku proceduru. Dok prođe sve potrebne procedure, vjerujemo da će to biti kroz tri ili četiri mjeseca'', kazao je Šimić u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Rekao je da trenutno postoje dva nacrta prema kojima bi se zastupnike kažnjavalo.

''I jedan i drugi se temelje na tome da zastupnik koji ne dolazi ili dođe samo na jednu sjednicu mjesečno, u pravilu mi imamo 12 dana zasjedanje, bi imao neto plaću između 3 i 4 tisuće kuna, ovisno o olakšicama koje ima. Nažalost, ne možemo ići ispod toga zbog zakonskih minimuma kod isplata'', rekao je.

''Već sada u Saboru postoji elektronički nadzor naših dolazaka u Sabor. To nije problem, i danas građani mogu vidjeti u saborskoj evidenciji tko od zastupnika dolazi, a tko ne dolazi i vrlo jednostavno utvrditi tko ispunjava svoje obaveze'', zaključio je Šimić.

Komentari (5)
Pogledajte sve

pametujete svi, kao i predlagatelj zakona, ali ništa pametnoga iz vaših postova, osim naravno prirođene vam frustracije svime i svačime.
država nije firma, zastupnici nisu zaposlenici nego su zastupnici naroda svoje regije u parlamentu.
dakle, baš nitko, nitko, nema pravo njima propisivati kad će i hoće li dolaziti na sjednice jer i nedolazak je svojevrsna poruka. jedini koji ih mogu naknuti iz sabora su njihovi birači. dakle, ne može jedna politička stranka ovo predlagati nego ih narod na idućim izborima može kazniti ako smatra da nisu dovoljno puta došli na sjednicu ili ako nisu ništa napravili za svoju sredinu. sve ostalo je čisti populizam, na kojeg se narod naravno hvata jer ništa ne razumije, a posljedično se na to hvataju i frustrirani forumaši koji ne shvaćaju što je to parlamentarna demokracija i višestranački sustav te trodioba vlasti. ovi nisu ničiji zaposlenici, pa čak niti države, nisu službenici nego su to državni dužnosnici. o tome kako obavljaju dužnost odlučuje narod svake 4 godine. dakle, što god ovi donijeli, to neće proći na ustavnom sudu. uzalud vam trud svirači.

zamislite tvrtku sa 100 zaposlenih, koji vam ne dolaze na posao, a morate im isplatiti minimalnu plaću po zakonu, koliko bi dugo takva tvrtka opstala, ovdje je stvar jasna, tko ne dolazi, a nije opravdao svoj izostanak, zbog neke druge zastupničke aktivnbosti, slijedi NuG, kakva plaća ili kakve druge beneficije

Čemu i tih 4000 kn?Ako ne dolaziš na posao ne dobiješ ništa,osim otkaza,pa neka se ponove izbori na toj izbornoj jedinici.Kakve su to gluposti o smanjenju plaće?

Zakon o smanjenju plaća saborskim zastupnicima
koji ne dolaze na sjednice nije prošao
jer nije bilo dovoljno zastupnika u Saboru
za njegovo izglasavanje.

Čak 20.000 radnika radi mjesecima i ne dobija ni kune plaće a saborski zastupnici ne pristaju na plaću od 4.000,00 koju bi dobili a da uopće ne dolaze na posao ?

New Report

Close