Zaštićeni slavonski kulen mora biti proizveden od svinje iz Slavonije

Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

'Smatramo kako kulen može imati etiketu izvornog slavonskog proizvoda samo ako je proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji i 'vuče' slavonsko porijeklo u tri koljena.'

Udruga "Slavonski domaći kulen-kulin" iz Bošnjaka nedaleko Županje, koja već osam godina radi na nacionalnoj i europskoj zaštiti slavonskog kulena, spremna je odustati od zaštite toga slavonskog suhomesnatog proizvoda kao izvornog proizvoda, ako EU i dalje bude osporavala da slavonski kulen mora biti proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji. "Smatramo kako kulen može imati etiketu izvornog slavonskog proizvoda samo ako je proizveden od svinje koja je uzgojena u Slavoniji i 'vuče' slavonsko porijeklo u tri koljena", kaže tajnik Udruge Andrija Matić napominjući kako im konzultanti iz EU-a tumače da moraju izbaciti tu odredbu nudeći zemljopisnu zaštitu sukladno kojoj je dovoljno da se kulen proizvodi u Slavoniji prema tradicionalnom receptu.

Udruga, međutim, ne želi pristati na zaštitu zemljopisnog podrijetla, što nudi EU, već traži da slavonski kulen dobije zaštitu izvornosti jer se, kako ističe Matić, u protivnom može dogoditi da slavonski kulen bude moguće proizvoditi i od svinja kupljenih "i u Kini", ta ga prodavati pod oznakom zaštićenog slavonskog proizvoda.

Matić podsjeća kako prema pravilima proizvodnje kulen mora težiti najmanje 900 grama, biti određenog izgleda, presjeka, mirisa i okusa. Fizikalna i kemijska svojstva određuju da kulen smije sadržavati 35 posto vode, udio masti ne smije biti veći od 25 posto, a udio proteina 22 posto. Za proizvodnju domaćeg kulena može se koristiti samo svinjetina koja se dobiva od svinja utovljenih u Slavoniji i to najmanje tri naraštaja unatrag moraju potjecati iz Slavonije od čistokrvnih ili križanih svinja.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve