Zapamtite ovih 5 stvari koje je Linić danas rekao, tiču se i vas

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2012. u 14:43
PXL

Ministar financija Slavko Linić danas je najavio stvari koje se tiču svih građana.

Ministar financija Slavko Linić danas je najavio stvari koje se tiču svih građana, a riječ je o trošarinama, promjeni stope PDV-a, BDP-u i izdavanju državnih obveznica za građane.

1. BDP

Ove godine smo pogriješili s procjenom rasta BDP-a jer nismo ostvarili planirane investicije posebno u državnim tvrtkama, kazao je ministar financija Slavko Linić na Liderovoj konferenciji Dan velikih planova. Linić je izjavio da Vlada u idućoj godini očekuje rast BDP-a od 1,7 posto, pri čemu očekuje veći doprinos privatnog sektora.

>>> Linić za iduću godinu najavljuje rast BDP-a od 1,7 posto

>>> Mudrinić: Treba nam rast od pet posto

2. Trošarine

Od 1. siječnja u Hrvatskoj će se sustav trošarina uskladiti s trošarinama u zemljama EU, kako Hrvatska zbog eventualno viših trošarina ne bi gubila na PDV-u, najavio je ministar. Od početka iduće godine bitno se mijenjaju trošarine jer nakon što po ulasku u EU postanemo dio jedinstvenog tržišta počinje bitka za prikupljanje PDV-a. Ako trošarina kod nas poskupljuje proizvod kupac će otići u susjednu državu, budući da više nema carinskih barijera, upozorio je Linić.

3. Trošarine na automobile

Mijenjaju se i trošarine na automobile u skladu s europskim direktivama koje vode veću brigu o ekologiji. Ukidaju se trošarine za stare automobile, a za nove aute obračunavat će se prema vrijednosti i emisiji ugljičnog dioksida. To znači da će se trošarine povećati na veće i skuplje automobile, a smanjiti na manje aute vrijednosti do 150.000 – 200.000 kuna.

4. Stope PDV-a

Također se od 1. siječnja mijenjaju stope PDV-a – uvodi se najmanja stopa od 5 posto, međustopa od 10 posto, a najveća stopa ostaje 25 posto. Kao što je i najavljeno, PDV za turizam spušta se na 10 posto.

5. Izdavanje državnih obveznica za građane

Najavio je za iduću godinu izdavanje državnih obveznica namijenjenih za građane. Ministarstvo financija želi, osim izdavanja obveznica na svjetskim tržištima i djelomičnog zaduženja kod kuće, krenuti i s obveznicama prema građanima, kako bi im ponudilo neku vrst štednje, rekao je.

>>> Linić: Od 1. siječnja mijenjaju se trošarine

>>> Vlada će iduće godine državne obveznice ponuditi građanima

Komentari (3)
Pogledajte sve

Kolege , nemojte pretjerivati .

Nisu ništa krivi Linić i Čačić !

Kriv je bivši ministar policije Karamarko i Bajiuć što ih nisu na vrjeme uhitili za zlodjela koja su ranije počinili .

sve što Linić kaže najbolje je zaboraviti odmah, a Čačića uopće ne slušati

Za Linića je bolje da se što manje javlja. Niti jedna njegova pozitivno intonirana prognoza se nije obistinila a tako će biti i ubuduće. Samo mlati praznu slamu i građane Hrvatske zavija u crno. Jednostavno pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu.

New Report

Close