Zanimanje u kojem se bez problema zaradi plaća od 10.000 dolara mjesečno

Autor: Poslovni.hr , 02. srpanj 2016. u 13:24
Foto: Reuters

Među zaposlenima u ovoj branši ima najviše programera i matematičara, ali i psihologa, elektrotehničara, biologa, geodeta, finansijskih stručnjaka, lingvista…

Ukoliko želite da na vaš račun mjesečno stiže 10.000 dolara, onda je ovaj posao baš za vas.

Istraživanje koje je ove godine provedeno u SAD pokazalo je da je zanimanje data scientist najpoželjnije. Nije ni čudo kada vidite kolika plaća vas očekuje – 116.000 dolara na godišnjem nivou. A to je prosjek.

Branko Kovač, jedan od osnivača udruženja "Data science Srbija", priznaje da je to zanimanje teško opisati. 

"Među zaposlenima u ovoj branši ima najviše programera i matematičara, ali i psihologa, elektrotehničara, biologa, geodeta, financijskih stručnjaka, lingvista… Uz pomoć podataka, matematike i programiranja se određuje raspoloženje ljudi na društvenim mrežama, odobravaju bankarski krediti, planiraju marketinške kampanje, rade genetska istraživanja, konstruiraju inteligentni roboti i predviđaju rezultati izbora. Sve ovo se danas naziva Data Science. Također, Data Science je i kada vas Facebook prepozna na slici ili kada vam Amazon preporuči novu knjigu za kupovinu", rekao je Branko Kova a prenosi b92.

Potražnja za ovim poslom u SAD i Europi je ogromna i postoji ozbiljan deficit stručnjaka.

"Data scientist mora imati dobro programersko znanje, znanje matematičkih algoritama i statistike. Zbog toga je “prirodno” što se ovim poslom bave mahom softverski inženjeri i matematičari", zaključuje Branko Kovač.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kako to mislite “bez problema”? Pa nije data science novinarstvo pa da možeš trkeljat kaj hoćeš.

New Report

Close