Zaluđeni našim rezultatima, Kinezi bi Hrvatskoj gradili nacionalni stadion

Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Dio sredstava već je duže vremena na dispoziciji našoj zemlji.

Hoće li na kraju Kinezi u Hrvatskoj izgraditi nacionalni stadion, pa još usto i međunarodnu Akademiju nogometa za trenere i menadžere?

Kako pišu Sportske novosti, službeno pismo namjere u HNS poslali su krajem rujna, prošli tjedan bili su u Savezu gdje ih je primio izvršni direktor Damir Vrbanović, Davor Šukernalazio se u Americi, na sastanku koji je potrajao četiri sata. Stadion i Hrvatska, to su pojmovi u drastičnoj koliziji, koliko se o njemu govori, a nikad nije napravljen. No, ljudi koji su došli s prijedlogom ulaganja u hrvatski nogomet djeluju vrlo ozbiljno.

O čemu je riječ? UNIDO (United Nations Industrial Development Organization), organizacija je Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj, međunarodni centar za prijenos i promociju solarne tehnologije u kojoj većinski udjel ima Kina, oko 71 posto. Početkom studenog u Pekingu će organizirati investicijski forum u središtu kojeg će biti potencijalna ulaganja u Hrvatsku. UNIDO i ISEC na dispoziciju Hrvatskoj namijenili su 13 milijardi eura.

Dio sredstava već je duže vremena na dispoziciji našoj zemlji, radi se o Fondu za poslijeratnu obnovu Hrvatske (1,2 milijarde dolara). Osim navedenoga, veliko zanimanje vlada i za ulaganja u brodogradnju, u osnivanje Centra za poravnanje u kineskoj valuti, koji bi se otvorio u Zagrebu i na koji način bi Zagreb i Hrvatska, imajući u vidu utjecaj kineske valute, mogli postati referentni centar novčarskog tržišta. Spomenute institucije, između ostaloga, planiraju i suradnju na području filmske industrije, te kada je riječ o tehnologiji vezanoj uz uspostavu 5G mreže kao i stvaranje stalnog konferencijskog centra za održivi razvoj u Poslovnoj zoni u Zadru, ulaganja u Zračnu luku Zadar…

No, Kinezi, nakon Pelješkog mosta, ne vide samo interes u velikim projektima u našoj zemlji. Zaluđeni su finalom Svjetskog prvenstva i općenito nogometnim rezultatima Hrvatske, misle da HNS ima tajnu formulu uspjeha i žele da UNIDO-ISEC i HNS zajednički osnuju Akademiju za nogometne trenere i menadžere u okviru koje i za čije potrebe bi se gradila infrastruktura, konkretno kampovi i nacionalni stadion. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve