Zaključen stečaj Jambo prometa

Autor: Poslovni.hr , 30. svibanj 2019. u 15:41
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dug prema dobavljačima, prema izvješću stečajnog upravitelja, većinom se odnosio na potraživanja povezanih društava Stipe Gabrića Jamba.

Trgovački sud u Dubrovniku u četvrtak je zaključio stečaj Jambo prometa d.o.o, proizvodno-uslužne tvrtke Stipe Gabrića Jamba, navodeći u obrazloženju da je nakon prodaje nekretnina unovčeno nešto više od 15,3 milijuna kuna kojima su namirene tražbine razlučnih vjerovnika te isplaćena nagrada i naknada troškova stečajnom upravitelju.

Stečaj Jambo prometa, tvrtke osnovane 1999., otvoren je početkom 2016. nakon čega je uslijedilo izvješće stečajnog upravitelja prema kojem su ukupne obveze te tvrtke iznosile čak 24,8 milijuna kuna, a budući da zemljište kao jedina imovina tvrtke vrijedi samo 16,4 milijuna kuna, predlagalo se vjerovnicima da pokrenu postupak prodaje osam zemljišnih čestica u općini Gruž.

U izvještaju se navodilo i da su na svim zemljišnim česticama založna prava nekoliko vjerovnika među kojima su financijske institucije i Ministarstvo financija, a da se ostatak imovine Jambine tvrtke svodi na potraživanja od kupaca u iznosu od samo 21.153 kune.

U ukupnom iznosu dugovanja Jambo prometa, najveći dug od čak 18,9 milijuna kuna nastao je na temelju kratkoročnih pozajmica, dug prema dobavljačima je 3,8 milijuna kuna, a neplaćeni porezi i doprinosi državi 1,9 milijuna kuna.

Dug prema dobavljačima, prema izvješću stečajnog upravitelja, većinom se odnosio na potraživanja povezanih društava Stipe Gabrića Jamba.

U izvještaju je bilo navedeno je i da je do otvaranja stečajnog postupka Jambo promet bio u neprekidnoj blokadi računa pune tri i pol godine. Posljednje prihode od oko 6,3 milijuna kuna ta je Jambina tvrtka ostvarila u 2010.

Pokretanje stečajnog postupka inicirala je Financijska agencija (Fina) u listopadu 2015., a u trenutku otvaranja stečaja u veljači 2016. Jambo promet nije imao niti jednog zaposlenog, ali je imao neizvršene osnove za plaćanje od 2,7 milijuna i porezni dug od 2,5 milijuna kuna. U to vrijeme ukupan akumuliran dug te tvrtke iznosio je 8,39 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close