Zagrebačka banka i EIF potpisali sporazum o jamstvima u iznosu od 10 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2017. u 12:59
Foto: Marko Prpić / Pixsell

Ovim sporazumom Zagrebačka banka će osigurati daljnju podršku poslovnim subjektima koji su usmjereni na istraživačke i razvojne aktivnosti.

Sporazum EIF-a i UniCredita o 160 milijuna eura za inovativna poduzeća Sporazumom su obuhvaćeni poduzetnici u osam zemalja; u Hrvatskoj je preko Zagrebačke banke osigurano 10 milijuna eura za mala i srednja poduzeća koja su usmjerena na istraživačke i razvojne aktivnosti Europski investicijski fond (EIF) i Zagrebačka banka, u okviru inicijative UniCredit Grupe, potpisali su sporazum o jamstvima u iznosu od 10 milijuna eura, čija je svrha pojačati kreditiranje inovativnih malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj.

Sporazum je zaključen uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) u okviru Investicijskog plana za Europu, te programa Horizon 2020, okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije. Sporazum omogućuje UniCreditu da preko svojih banaka u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji inovativnim tvrtkama ponudi dodatno financiranje u ukupnom iznosu od 160 milijuna eura. Jyrki Katainen, potpredsjednik Europske komisije zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, prokomentirao je sporazum sljedećim riječima: „Ovaj sporazum je dobra vijest za inovativne poduzetnike u ovih osam zemalja. 160 milijuna eura potencijalnog financiranja putem ovih osam banaka članica UniCredit Grupe dokaz je da važne uloge Investicijskog plana za Europu u ostvarivanju ciljeva Europske komisije koji su usmjereni na podržavanje poduzetnika u daljnjem ratu, inovacijama i otvaranju novih radnih mjesta.“

Glavni izvršni direktor Pier Luigi Gilibert dodao je: „Sporazum o jamstvima za mala i srednja poduzeća bit će od ključnog značaja za promicanje inovacija i poduzetništva u regijama Srednje, Istočne i Jugoistočne Europe. Siguran sam da će UniCreditova mreža banaka u ovih osam zemalja ciljati na poduzeća s visokim potencijalom rasta, koja će moći pretvoriti dodatno financiranje koje će dobiti u rast i otvaranje novih radnih mjesta.“ Carlo Vivaldi, direktor UniCreditove divizije za srednju i istočnu Europu, rekao je: „Snažno smo posvećeni potpori malim i srednjim poduzećima u srednjoj i istočnoj Europi (SIE). Zahvaljujući novom krovnom sporazumu i našoj široko rasprostranjenoj mreži možemo dodatno poduprijeti razvoj inovativnih malih i srednjih poduzeća u različitim zemljama, gdje će naši klijenti imati lakši pristup financiranju uz niže kamate.“ Marko Remenar, član Uprave Zagrebačke banke, navodi: „InnovFin sporazum predstavlja nastavak dugogodišnje uspješne suradnje s Europskim investicijskim fondom.

Ovim sporazumom Zagrebačka banka će osigurati daljnju podršku poslovnim subjektima koji su usmjereni na istraživačke i razvojne aktivnosti, a kojima najčešće nedostaju sredstva za financiranje takvih aktivnosti. Klijenti koji zadovolje definirane kriterije imaju mogućnost ostvarenja financijske koristi u obliku snižene kamatne stope u odnosu na standardnu kamatnu stopu.“ Sporazum odražava predanost Europske unije brzom pokretanju konkretnih inicijativa koje za cilj imaju ubrzati kreditne i jamstvene transakcije koje imaju mogućnost potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i rast u EU. O EIF-u Europski investicijski fond (EIF) dio je grupe Europske investicijske banke. Njegova središnja misija je pružiti potporu europskim mikro, malim i srednjim poduzećima pomažući im da ostvare pristup financiranju ulaganjem u rizični kapital i kapital za rast, te osiguravajući jamstva i instrumente mikrofinanciranja koji su usmjereni posebno na ovaj tržišni segment. U toj ulozi EIF promiče ciljeve EU kojima se podupiru inovacije, istraživanje i razvoj, poduzetništvo, rast i zapošljavanje. Više informacija o EIF-ovom radu u okviru EFSU-a dostupno je ovdje. O Zagrebačkoj banci i UniCreditu Zagrebačka banka je vodeća banka na hrvatskom tržištu, koja pruža cjelokupnu paletu bankarskih usluga i proizvoda te svoj poslovni uspjeh temelji na kontinuiranom podizanju kvalitete usluga i kreiranju proizvoda prema potrebama klijenata.

Malim i srednjim poduzetnicima banka je na raspolaganju kroz specijalizirane centre u svim regijama na domaćem tržištu. UniCredit je jedna od vodećih europskih komercijalnih banaka sa snažnim korijenima u 16 europskih zemalja. Naša mreža, koja je prisutna na oko 50 tržišta, sastoji se od preko 6.300 poslovnica i preko 119.000 zaposlenika (stanje na dan 30. lipnja 2016.) U regiji srednje i istočne Europe grupa upravlja velikom međunarodnom bankarskom mrežom s preko 3.000 poslovnica u 13 država. UniCredit izravno posluje u sljedećim državama: Austriji, Azerbajdžanu, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji i Turskoj.

UniCredit je u baltičkim državama prisutan kroz svoju leasing podružnicu. O Investicijskom planu za Europu Investicijski plan za Europu usmjeren je na jačanje europskih ulaganja radi otvaranja radnih mjesta i ostvarivanja rasta. Temelji se na učinkovitijoj uporabi novih i postojećih financijskih sredstava, uklanjanju prepreka ulaganjima, pružanju tehničke pomoći projektima ulaganja i njihovim promicanjem. Investicijski plan već ostvaruje rezultate, Europska investicijska banka (EIB) procjenjuje da je Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) do studenog 2016. potaknuo potencijalna ulaganja u Europi veća od 154 milijarde EUR.

Na temelju tih uspješnih rezultata Europska komisija predložila je 14. rujna 2016. produljenje djelovanja EFSU-a povećanjem njegova kapaciteta i trajanja te jačanjem njegovih prednosti. Najnovije podatke o EFSU-u, uključujući raščlambu prema sektorima i državama, možete pronaći ovdje. Za više informacija pročitajte najčešća pitanja.  O InnovFinu InnovFin jamstveni instrument za mala i srednja poduzeća obuhvaća jamstva i protujamstva za zaduživanje u svrhu poboljšanja pristupa financiranju za inovativna mala i srednja poduzeća te mala poduzeća srednje tržišne kapitalizacije (do 499 zaposlenih). Instrument provodi Europski investicijski fond, a dostupan je preko financijskih posrednika – banaka i financijskih institucija – u državama članicama i pridruženim zemljama. U okviru tog instrumenta EIF će financijskim posrednicima davati jamstva za udio njihovih gubitaka nastalih zaduživanjem koje je pokriveno instrumentom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close