Zagreb omogućuje prijevoz bicikala u autobusima, ali samo u određenim mjesecima u godini

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. veljača 2017. u 14:07
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Autobusi kojima se obavlja prijevoz bicikala moraju biti označeni, a samostalno korištenje te usluge zabranjuje se osobama mlađima od 14 godina.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su većinom glasova prihvatili odluku kojom se omogućuje prijevoz bicikala na autobusima od ožujka do studenoga. Odlukom o prijevozu putnika u javnom prometu, prijevoz bicikala autobusima te stajališta za postavljanje i spuštanje bicikala omogućuju se u vremenskom razdoblju od 1. ožujka do 1. studenoga. Na takvom stajalištu propisuje se obveza isticanja oznake za prijevoz bicikala autobusima, s uputama za korištenje nosača za bicikle.

Autobusi kojima se obavlja prijevoz bicikala moraju biti označeni, a samostalno korištenje te usluge zabranjuje se osobama mlađima od 14 godina. Odlukom je, među ostalim, predviđeno da na relaciji Mihaljevac-Sljeme autobusi supstituiraju prijevoz putnika žičarom, dok se ne osiguraju prometno-tehnički uvjeti za registraciju linije javnog prijevoza.

U ime Kluba zastupnika SDP-a, Dominik Etlinger je kao nedostatak u odluci naveo nemogućnost da se bicikli prevoze od studenoga do ožujka, a baš bi se tada, smatra, i trebali voziti s obzirom na promjenjivost vremenskih uvjeta u to doba. Nije, dodao je, reguliran ni prijevoz bicikala tramvajima, već samo u autobusima, niti ograničeno koliko ih može ući, na koja vrata, gdje moraju stajati. "Ovom odlukom parcijalno rješavamo problem, ZET prebacuje isključivo odgovornost na bicikliste prilikom postavljanja bicikala na autobuse, što smatramo da nije dobro", naglasio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close