Zagreb će dobiti ‘Silicijsku dolinu’ dva puta veću i 10 puta jeftiniju od Beograda

Autor: Bernard Ivezić , 23. prosinac 2013. u 22:00
Thinkstock

Novi Tehnološki park dobio podršku od svih u Zagrebu i Vladii sad ima rok do travnja da prikupi dokumentaciju.

Zagrebačka "Silicijska dolina", Tehnopolis ili jednostavno novi Zagrebački tehnološki park nakon šest godina rasprave napokon službeno ima zeleno svijetlo ne samo od Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga već i od Vlade, odnosno Ministarstva regionalnog razvoja čime je započela priprema dokumentacije za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova EU.

Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb (Raza) kaže da će novi zagrebački Tehnološki park planiran na zapadnom djelu Zagrebačkog velesajma biti jedan od najvećih, ako ne i najveći u jadranskoj regiji. Imat će 20.000 četvornih metara što je dvostruko više i od "Silicijske doline" koju u Inđiji u Srbiji gradi indijska tvrtka Embassy grupa. Uz to, bit će i deset puta jeftiniji, jer Raza projekt procjenjuje na 30 milijuna eura od čega će se 75 posto pokriti iz strukturnih fondova EU. "Sada smo u utrci s vremenom da dokumentaciju pripremimo do travnja kako bi stigli napraviti studiju izvodljivosti te se krajem 2014. prijaviti za natječaj što će ga EU raspisati za tu infrastrukturu", kaže Šesnić.

Uspiju li, ne samo da neće propustiti sredstva iz EU fondova, već će gradnja novog zagrebačkog Tehnološkog parka početi već na proljeće 2015. godine. Šesnić kaže da je oduševljen podrškom koju je projekt dobio te da je uvjeren da će zbog toga napraviti sve u roku. Nabraja kako su projekt zagrebačke "Silicijske doline" podržali Grad Zagreb, gradonačelnik Milan Bandić, Zagrebački Holding, zatim gradski uredi za EU projekte, ured za gospodarstvo i gradski ured za strategiju. Uz to, podržali su ga Ministarstvo regionalnog razvoja te Ministarstvo poduzetništva i obrta. "Projekt vodi Raza, uz partnere  Grad Zagreb i Zagrebački Holding, a sada imamo za obaviti još samo dva koraka do travnja", kaže Šesnić. Prvi korak je da Zagrebački Holding i Zagrebački velesajam donesu odluku gdje će točno nalaziti novi tehnološki park. Šesnić kaže da bi za početak bila dovoljna dva paviljona, a idealno bi bilo da su na zapadu, prema budućem SEECEL-u.

Drugi korak je da Grad Zagreb osigura pravo građenja na dodjeljenom prostoru. "Znači Grad bi ostao vlasnik cijelog tog kompleksa, a mi bi samo imali pravo izgraditi i koristiti ga, i to je sve što je potrebno da bi mogli u travnju krenuti u izradu studije izvodljivosti, nužne za aplikaciju za EU fondove", kaže Šesnić. Dodaje da bi Zagreb time dobio takozvanu pametnu poduzetničku infrastrukturu ključnu za veći i brži razvoj startupa, poticanja inovacija, razvoja, rasta i izvoza. "Govorimo o prostoru u kojem je realno moguć prijenos znanja iz znanosti u gospodarstvo, koji je opremljen laboratorijima s novim mobilnim uređajima, serverima, 3D printerima, CNC strojevima i s internetom daleko bržim nego što je to danas komercijalno dostupno. Veliki međunarodni igrači već se raspituju o suradnji", kaže Šesnić.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Kako se samo usude usporedjivati s istocnim susjedima?
Kod njih rade indijci, prostor ce biti popunjen 100%
Kod nas grade porezni obveznici (bez razlike domaci ili europejci)
Prostor ce biti prazan 100%

Kako se samo usude usporedjivati s istocnim susjedima?
Kod njih rade indijci, prostor ce biti popunjen 100%
Kod nas grade porezni obveznici (bez razlike domaci ili europejci)
Prostor ce biti prazan 100%

Sram vas sve bilo, umjesto da podržite neki dobar potez naše nesposobne vlasti, čak i kad ta vladajuća izbljuvotina neš dobro naprave, vi samo kakite. Mi, kao društvo, ne možemo napredovati, ne samo radi korupcije/poreza/ostalih izbljuvotina koje nam namecu, nego i radi tako negativnih ljudi kao što ste vi. Nije li produktivnije dati neki konstruktivan prijedlog ili vas strašno zabavlja odmahivanje i kakanje po svemu novom što se predloži?

Podrške kod nas nikad nije nedostajalo!!???[emo_smijeh]
Sposobnosti i pameti već da!![emo_namigusa]

New Report

Close