Zadarski megaprojekt: Iza ponude nizozemskog ZIPO-a stoje Turci i najveći lučki operater Global Ports Holding?

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2018. u 11:47
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Na međunarodni javni natječaj za upravljanje zadarskim megaprojektom stigla je tek jedna ponuda: 20-godišnju koncesiju na luku Gaženica želi samo tvrtka Zadar Internacional Port Operations d.o.o. (ZIPO), osnovana u Zagrebu prošle godine, s 20 tisuća kuna temeljenog kapitala.

Prema podacima iz sudskog registra, osnivač te tvrtke je Global Ports Netherlands B.V., iz Nizozemske, no, riječ je zapravo o turskom kapitalu jer je kao osoba ovlaštene za zastupanje naveden Arpak Demircan, iza kojeg stoji najveći lučki operater Global Ports Holding, navodi Zadarski.hr.

Ravnatelj Lučke uprave Zadar Robert Škifić nije želio iznositi nikakva podatke o pristigloj ponudi niti ponuditelju dok stručno pojerenstvo ne obavi provjeru dokumentacije na sve zadane uvjete.
Neslužbeno, međutim, Zadarski.hr doznaje kako iza ove ponude stoji Global Ports Holding(GPH) najveća tvrtka za razvoj i upravljanje lukama za kružna putovanja na svijetu, s više od sedam milijuna putnika godišnje i godišnjim udjelom od 25 posto na Mediteranu. Upravljaju portfeljem od 13 luka za kružna putovanja, uključujući i najveću takvu luku Barcelonu. Kao koncesionar, GPH također upravlja lukama u Malagi, Lisabonu, La Valetti, Cagliariju, Ravenni, Singapuru, Antalyji, Kuşadasıju i drugima.

Hoće li se tom popisu priljučiti i Gaženica, znat će se za dva mjeseca.

Turska grupacija Global Ports Holding prije dvije je godine osnovala tvrtku Dubrovnik Internatonal Cruise Port Investment (DICPI), koja je konkurirala za koncesiju putničkog terminala u gruškoj luci. Od tog se posla na kraju odustalo nakon što je Upravno vijeće Lučke uprave Dubrovnik odlučilo kako nisu ostvareni formalno-pravni uvjeti za sklapanje ugovora o koncesiji s tursko-francuskim konzorcijem.

Kompaniju koja se javila na zadarski natječaj, Zadar Internacional Port Operations, s tom duboravčkom kompanijom povezuje ime Arpaka Demircana. U sudskom registru, on se u tvrtki DICPI navodio kao predsjednik uprave, dok je u tvrtki koja želi zadarski terminal naveden kao član uprave.

Komentirajte prvi

New Report

Close