Zaba stopirala Dinu na neodređeno

Autor: Suzana Varošanec , 14. listopad 2013. u 22:00
U Dini Petrokemiji zaustavljena nagodba/Nel Pavletić/PIXSELL

Žalba Zagrebačke banke dovoljna je za zaustavljanje postupka, a predstečajni je zakon na njezinoj strani, smatra povjerenik M. Janiška.

Predstečajna nagodba Dine Petrokemije zaustavlja se na neodređeno vrijeme zbog žalbe koju je ipak uložila Zagrebačka banka.

Potvrdio nam je to u ponedjeljak  predstečajni povjerenik Mladen Janiška. Riječ je o potpuno novom pravnom momentu zbog kojeg će se i on morati, kako kaže, hitno sastati i sa sidikatima Dine kako bi im predstavio nastalu pravnu situaciju. Iako navodi da žalbeni rok još traje, što implicira mogućnost da to ne bude jedina žalba, čini se da pitanje brojnosti žalbi uopće nije presudno. Naime, kad je riječ o učinku koji žalba proizvodi na predstečajnu nagodbu, nije potrebno da bude više vjerovnika koji se žale na nagodbu koja je potpisana na sudu.

Prema Janiški, jedna jedina žalba dovoljna je da se zaustavi postupak predstečajne nagodbe i to je ono što se upravo sad događa kod Dine. "Rješenje o nagodbi u slučaju Dine ne može postati pravomoćno te se njezina nagodba neće riješiti na Trgovačkom sudu u Rijeci nego na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu", kaže Janiška. Posrijedi je prvi slučaj velikog dužnika (1,96 milijardi kuna obveza) u kojem  kreće pravna bitka jedne velike financijske institucije protiv nagodbe, odnosno plana financijskog restrukturiranja koji je sastavljen, pa i izglasan, bez suglasnosti banke da se ona namiri unošenjem svoje tražbine u temeljni kapital tvrtke. Da stvar bude zanimljivija, protiv svoje nove vlasničke pozicije banka se već žalila, i to na rješenje o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja koje je doneseno u upravnom postupku.

Ministarstvo financija odbilo je žalbu, no Janiška napominje kako je sad situacija drukčija jer će se nova žalba rješavati po Zakonu o parničnom postupku.Predstečajni je zakon, smatra Janiška, na strani Zabe jer se traži da banka dobije suglasnost HNB-a za unošenje svoje tražbine u temeljni kapital Dine. "Njihove suglasnosti nema, a banka nije to ni zatražila jer ne želi ući u temeljni kapital Dine", kaže Janiška. 

Komentirajte prvi

New Report

Close