Za prelazak autobusa preko Zagrebačke ulice naknada od 100 eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. siječanj 2013. u 10:35
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Grad Dubrovnik se odlučio na tržišnim principima uvesti više reda, osigurati veće prihode građanima i poduzetnicima te nema namjeru odustati od naplate prelaska turističkih autobusa…

Gradska uprava Dubrovnika jučer je izvijestila kako je s početkom ove godine na snagu stupila odluka o naknadi za prekomjernu upotrebu gradskih prometnica, a koja uključuje naplatu prelaska turističkih autobusa preko Zagrebačke ulice (iznad povijesne jezgre) u iznosu od 100 eura po autobusu u kunskoj protuvrijednosti.

Odluka o naknadi za prekomjernu upotrebu gradskih prometnica stupila je na snagu 1. siječnja 2013. i nije promjenjiva te je sastavni dio proračuna grada Dubrovnika za ovu godinu, kojeg je sredinom prosinca donijelo Gradsko vijeće, navodi se u priopćenju Ureda za odnose s javnošću grada Dubrovnika. Naknadu će, kako se objašnjava, plaćati organizatori putovanja, odnosno turističke agencije, a ne vlasnici autobusa.

"S obzirom na to, odluka nije promjenjiva, moguće su tek minimalne izmjene s ciljem poticanja lokalnog poduzetništva ovisno o broju prevezenih gostiju", poručuje se u priopćenju. Pritom se navodi kako je skupština Turističke zajednica grada raspravila i prihvatila analizu potrošnje gostiju u dubrovačkom turizmu te prenosi kako ta analiza pokazuje da 1,04 milijuna putnika s kruzera ukupno godišnje potroši oko 40 milijuna eura, dok je 697 tisuća smještajnih gostiju u hotelima i privatnom smještaju ostvarilo godišnju potrošnju od 420 milijuna eura.

"Jasno je, dakle, da 30 posto manje gostiju troši deseterostruko više i zapošljava veći broj ljudi. Naša politika upravljanja gradom ne može i neće zanamarivati te brojke", ističu iz gradske uprave Dubrovnika. Dodaju kako su zato izradili prijedlog novih cijena za 2014. godinu te najavljuju da će, prema odluci o prekomjernom korištenju, "predložiti dvostruko povećanje cijena, uvažavajući ogromna sredstva uložena u prometnice, pločnike, povijesnu jezgru, parkove i plaže u Dubrovniku uz značajne popuste za one jednodnevne izletnike koji će unaprijed kupiti karte za dubrovačke muzeje, zidine ili Turističku karticu".

"Grad Dubrovnik se odlučio na tržišnim principima uvesti više reda, osigurati veće prihode građanima i poduzetnicima te nema namjeru odustati od naplate prelaska turističkih autobusa preko Ilijine glavice", zaključuje se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close