Za pčelare osigurano 51,6 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr , 10. ožujak 2017. u 12:48
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Pravo na korištenje sredstava iz Nacionalnog pčelarskog programa imaju fizičke ili pravne osobe, upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta.

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potencijalne korisnike da je u Narodnim novinama broj 20/2017 od 8. ožujka 2017. godine objavljen Pravilnik o provedbi mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine. Za provođenje Nacionalnog pčelarskog programa u državnom proračunu osigurano je ukupno 51,6 milijuna kuna odnosno za svaku godinu 17,2 milijuna kuna.

Pravo na korištenje sredstava  iz Nacionalnog pčelarskog programa imaju fizičke ili pravne osobe, upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta. Iznimno, i pravne osobe koje imaju pravo na korištenje mjera Nacionalnog pčelarskog programa, a nisu upisane u Evidenciju pčelara i pčelinjaka te Registar zajedničke organizacije tržišta, su: udruge pčelara, županijski pčelarski savezi, Hrvatski pčelarski savez te znanstveno-istraživačke institucije.

„Provedbom mjera iz ovog programa stvorit će se uvjeti za bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te stvoriti osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru“, istaknuo je ministar Tolušić pozivajući pčelare da iskoriste sredstva koja je osiguralo Ministarstvo poljoprivrede.

Mjere Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine su:

1. Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara,

2. Suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze,

3. Racionalizacija troškova selećeg pčelarenja,

4. Mjere za potporu laboratorija za analizu pčelinjih proizvoda s ciljem potpore pčelarima da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost,

5. Obnavljanje pčelinjeg fonda,

6. Suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda,

7. Praćenje tržišta,

8. Poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu.

Komentirajte prvi

New Report

Close