Za otkup euroobveznice zadužuju se za 1,8 milijardi kuna

Autor: Jadranka Dozan , 29. lipanj 2016. u 07:48
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Izdanje od 300 milijuna eura iskupljuje se godinu dana prije originalnog dospijeća, i to domaćim refinanciranjem.

Zagrebački Holding ovaj bi tjedan napokon trebao iznijeti detalje operacije refinanciranja jedinog njihova izdanja euroobveznica, veličine 300 milijuna eura ili 2,2-2,3 milijarde kuna. Za taj obveznički dug koji originalno na naplatu dospijeva početkom srpnja iduće godine prijevremeni se otkup razmatra već odavno, kao uostalom i način njegova financiranja.

Prema neslužbenim informacijama, refinanciranje će se riješiti na domaćem financijskom tržištu, a službena se objava detalja o prijevremenom otkupu euroobveznice iz 2007. (s kamatom tj. kuponom od 5,5 posto) i istodobnom novom financijskom aranžmanu očekuje u četvrtak. Među tržišnim akterima tvrdi se da će izdanje kojim bi se trebao financirati otkup postojećeg duga biti nešto manje od veličine dospijevajućih obveznica, i to u kunama. 

I EBRD među kupcima?
Računa se, naime, da ZG Holding planira iznos novog zaduženja od 1,8 milijardi kuna. Hoće li to značiti i smanjivanje ukupne razine duga, ovisi o razmjerima otkupa postojećeg. Iz redova financijaša čuje se da bi se uz domaću financijsku industriju među investitorima mogla naći i Europska banka za obnovu i razvoj. No, to tek ostaje vidjeti, kao i detalje vezane uz cijenu novoga aranžmana i neke prateće uvjete, poput npr. rokova. U tom pogledu ima naznaka da bi struktura domaće potražnje u konačnici mogla nametnuti i pet i sedam godina. Zbog diskrecijskih pravila i investicijski osjetljivih informacija koja prate takve tržišne operacije, iz Holdinga o svemu zasad nema nikakvih očitovanja. Iz istog razloga prije dva mjeseca su se i službeno ograđivali od medijskih napisa.         

Bez dodatnih savjetnika       
Kako bilo, vodstvo Holdinga je za podršku pri analizama i odabiru optimalnog modela za refinanciranje dugoročnih obveza (novo izdanje domaćih obveznica, euroobveznice ili kreditni aranžman) još u siječnju savjetnički angažiralo Zagrebačku i Privrednu banku Zagreb. Tada se isticalo kako će po potrebi za cijeli angažirati i druge savjetnike. No, u to vrijeme otvorena je bila i opcija novog zaduženja na međunarodnom tržištu. Inače, ukupni godišnji prihodi Grupe Zagrebački holding iznose približno 5,5 milijardi kuna.

Državni dugovi

Ide izdanje oko 4 mlrd. kuna
Na domaćem financijskom tržištu i idući bi tjedan trebao biti u znaku refinanciranja. Kako 22. srpnja državi na naplatu stiže 3,5 milijarde kuna obvezničkog duga, u Katančićevoj privode kraju pripreme refinanciranja. Iako je bilo naznaka da bi iznos novog izdanja mogao biti znatno veći od dospijeća, kao i da bi se realizirale dvije serije, na pet i deset godina, čini se da će se zasad ići na iznos do četiri milijarde kuna i 5-godišnju tranšu, što se zbog strukturnih operacija HNB-a smatra ročnošću 'po mjeri' banaka. Tranša dulje ročnosti, što su preferencije mirovinskih fondova, očito je ostavljena za jesen.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Pojelo i popio se 2,2 milijarde kuna. Nešto se potrošilo na izgradnju Sopnice Jelkovac, nešto se pojelo popilo a dobar dio te love se izbio kumovima. Oni su uvijek gladni. I naravno sve po zakonu. Djeca kumova vole brze aute,, treba to sve nahraniti.
Izbij nešto za kuma!


U što je zg holding potrošio tih 2,2 milijarde 2007 godine? Ne bi li dosad u ovih 9 godina neki normalan investitor očekivao povrat te glavnice. Očito da je glavnica nestala (samo su 400 milijuna našli), a zg holding traži odgodu za još 1,8 milijardi. Zagrepčani, de potražite tu glavnicu od 1,8 milijardi, bit će da se negdje zagubila po gradu, kad je u holdingu ne mogu naći.

zagubila se u zagrebparkingu, čiji je smisao financiranje zaposlenih. jer, dajmo na trenutak malo razmisliti čemu služi ta firma? dođu ti u ulicu, nabiju table i besplatni parking odjednom postane naplatni parking. ulog: 100 kuna za malo metalnog znaka i to je to. prihod: enorman.
čemu uopće služi naplata parkiranja? može li meni, seljačini, netko to pojasniti??? do danas to nisam shvatio, ali uredno plaćam godišnju kartu od 1200 kuna.

U što je zg holding potrošio tih 2,2 milijarde 2007 godine? Ne bi li dosad u ovih 9 godina neki normalan investitor očekivao povrat te glavnice. Očito da je glavnica nestala (samo su 400 milijuna našli), a zg holding traži odgodu za još 1,8 milijardi. Zagrepčani, de potražite tu glavnicu od 1,8 milijardi, bit će da se negdje zagubila po gradu, kad je u holdingu ne mogu naći.

New Report

Close