Za obnovu Novih dvora 40 milijuna kuna iz EU

Autor: Darko Bičak , 05. svibanj 2017. u 13:53
Kapela Sv. Josipa najočuvaniji je objekt kompleksa/ Robert Anić/PIXSELL

Revitalizacijom imanja bana Josipa Jelačića u Zaprešiću žele osnažiti svoju turističku ponudu, ali i cjelokupno gospodarstvo tog grada.

Novi dvori u Zaprešiću su kulturno-povijesna znamenitost tog grada, ali i čitave Hrvatske s obzirom da se radi o obitavalištu najpoznatijeg hrvatskog bana Josipa Jelačića. Stoga je njihova revitalizacija od posebne važnosti za Zaprešić koji s njima želi obogatiti svoju turističku ponudu, a i cjelokupno gospodarstvo.

Kako je na javnoj tribini u srijedu objasnio Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića, osigurano je 3,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, a što je 80 posto od ukupno 4,8 milijuna kuna potrebnih za izradu projektne dokumentacije za obnovu kompleksa površine 20,5 hektara. Projektiranje je već započelo, a očekuje se da će završiti sredinom iduće godine kad se kreće u aplikaciju za 40 milijuna EU kuna potrebnih za samu obnovu Novih dvora. Zadnja restauracija kompleksa bila je 1960-ih godina, a 1990. je napravljena konzervatorska studij na kojoj se temelje i današnji projekti. U međuvremenu su prije 10-ak godina Grad i Ministarstvo kulture hitno investirali oko osam milijuna kuna u krov i temelje kako bi se glavne zgrade spasile od urušavanja.

Sam kompleks Novi dvori, koji imaju svoje korijenje u kraju 16. stoljeća da bi vrhunac doživjeli sredinom 19. stoljeća, se sastoji od osam objekata i perivoja. Najznačajniji objekt je sam dvorac, ili preciznije kurija, koja se kroz povijest nadograđivala više puta. Kurja zadnjih 30-ak godina nije u funkciji, a nakon obnove u njoj bi se trebali nalaziti ugostiteljski objekti, izložbeni prostor, a na katu bi Grad trebao dobiti rezidencijalni prostor za svečane prigode. Uz dvorac, na imanju se nalazi i niz gospodarskih zgrada od kojih se posebno ističe vršilica, zgrada u kojoj se vršilo žito, radi svog posebnog oblika centralnog stošca s krilima. Vršilica, koja se kroz zadnja desetljeća koristila kao prostor za javna događanja u ljetnim mjesecima, je trenutno u obnovi te se rekonstruira u prostor za kulturna i društvena događanja koji će se moći koristiti tijekom cijele godine.

 

3,5 milijuna

bespovratnih kuna osigurano je za izradu projektnih dokumenata

Aktualne radove na ovoj zgradi financira Grad Zaprešić. Od gospodarskih zgrada koje su u funkciji ističe se i bivše spremište plodina – danas Muzej Matija Skurjeni obnovljen 1987. te vrtlarova kuća koja je prenamijenjena u restoran i golf klub. Ostale gospodarske zgrade su u lošem stanju, a nakon obnove bi se u njih trebale smjestiti turistička zajednica te niz strukovnih udruga u Zaprešiću. Jedna zgrada će biti dodijeljena vinarima i promociji vinarstva u Zaprešiću, a još nije definirano što će biti s bivšim đačkim domom.

Naime, radi se o zgradi koja je izgrađena 100-injak godina nakon Jelačića,  u sklopu poljoprivredne škole koja je nakon rata smještena u Nove dvore, a vrijednost joj daje činjenica da ju je projektirao jedan od najvećih hrvatskih arhitekata 20. stoljeća Vjenceslav Richter. Plan je da u njoj bude hotel ili hostel za 60-ak ljudi.  Na postojećem parkiralištu je planirana podzemna garaža sa 150 parkirnih mjesta. Poseban zahvat će biti projektiranje i obnova perivoja koja bi trebao postati okupljalište za brojne Zaprešićane i goste.

U Zaprešiću procjenjuju da sada imaju oko 23 tisuće posjetitelja godišnje u Novim dvorima, a nakon obnove bi se ta brojka trebala kretati oko 40 tisuća. Obnova će izravno dovesti i do 19 novih radnih mjesta, a očekuje se da bi još 32 radna mjesta trebala biti neizravno vezana za rekonstruirani kompleks. Na veliku žalost Zaprešićana, izgledno je da će se morati porušiti stoljetni kestenovi u aleji glavne ceste prema dvoru, a po čemu su i Novi dvori poznati. Naime, Institut šumarstva je zaključio da im je korijenje zbog izmijenjenih vodnih tokova kroz desetljeća oštećeno te da su oni danas nesigurni za posjetitelje te bi u slučaju malo jače oluje moglo doći do rušenja i tragičnih posljedica. Slična situacija je i s hrastovima koji se nalaze na imanju. No, kako je ta najava na javnoj tribini izazvala veliku polemiku, gradonačelnik Turk je najavio da će se o tome provesti dodatna rasprava i da će odluka u konačnici biti politička, a ne stručna.

Komentirajte prvi

New Report

Close