Za 22,5 milijuna kuna Marjan dobiva novo lice: Botanički vrt, promatračnica, tematske kućice i staze, pozornice…

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2018. u 09:37
Foto: Miranda Cikotić / Pixsell

Projekt “Marjan 2020.” donosi niz sadržaja namijenjenih posjetiteljima, građanima i turistima koji će ga obožavateljima učiniti još atraktivnijim.

Kad se po Marjanu rasporedi 22,5 milijuna kuna, što je najveća količina novca ikad uložena u brdo na zapadu Splita, bit će ga teško i prepoznati. A uložiti se mora, i to transparentno, i do zadnje lipe, jer riječ je o novcu iz fondova EU-a, a s time nema šale, mora biti pokrivena i zadnja spajalica navedena u projektnoj dokumentaciji.

Kako piše Slobodna Dalmacija, nositelj projekta je Javna ustanova Park-šuma Marjan u suradnji s konzultantskim društvom UHY Savjetovanje i njegovim direktorom Krešimirom Budišom kroz razvoj Studije održivog razvoja park-šume Marjan, također financirane nepovratnim novcem koja je detektirala najveći dio problema i projektnih ideja, te zacrtala pravce razvoja, od čega se veliki dio rješava upravo ovim projektom, u koji su uključeni Grad Split kao ključni partner na razvoju infrastrukture i Turistička zajednica Splita za podršku razvoju turističke prezentacije te Sveučilišnog sportskog saveza koji je vodio pripremu i osmišljavanje sportsko-rekreacijskih sadržaja. 

Veliko ulaganje ne odnosi se na niz problema s kojima se suočava popularna splitska park-šuma koju nagrizaju bespravna gradnja, sušenje borova, neriješeni imovinskopravni odnosi, ali i javni sukobi gotovo svih zainteresiranih protagonista njegove sudbine.

Ne, projekt "Marjan 2020." donosi niz sadržaja namijenjenih posjetiteljima, građanima i turistima koji će ga obožavateljima učiniti još atraktivnijim. U prvom redu odnosi se to na dva najskuplja segmenta opsežnog projekta; revitalizaciju Botaničkog vrta na južnim padinama koji je u sastavu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu, vrijednu 2,5 milijuna kuna, i izgradnju suvremene promatračnice na Sedlu za koju je predviđeno 4,7 milijuna kuna, ali nisu "za bacit" ni ostali planirani sadržaji.

Pored ova dva opsežna projekta slijedi i čitav niz manjih. U adaptaciju i opremanje poljskih kamenih kućica splitskih težaka kojih na Marjanu ima devet, među njima i "kućica babe Marte", jedne od junakinja "Veloga mista", bit će uloženo pola milijuna kuna. Kućice su sada uglavnom u lošem stanju, urušenih krovova, bez prozora, napuklih zidova i bez infrastrukturnih priključka. Projekt predviđa obnovu tradicijskim tehnikama i rasvjetu LED sustavom preko solarnih panela smještenih nekoliko metara od pojata. Do kuće babe Marte vodit će ekološko-edukacijska staza "Martin put" koji bi ukazivao na tradicijske osobitosti, bogatstvo vegetacije i geološke karakteristike Marjana i šireg područja splitskog bazena.

Druga tematska edukativna staza zove se "Priča o Marjanu" i činile bi je infotable koje bi označile 14 najznačajnijih kulturno-povijesnih znamenitosti i prirodnih lokaliteta park-šume. Infotable sadržavale bi fotografiju lokaliteta, naziv ispisan i Brailleovim pismom, kratkim dvojezičnim natpisom i QR kodom koji će sadržavati širi opis lokacije.
U Dječjem gradu u blizini Prvog vrha sanirali bi se gledalište i otvorena pozornica, popravile staze i plato, postavila komunalna oprema i infotable, te obnovile didaktičke igračke namijenjene djeci vrtićke i predškolske dobi, što će stajati oko 270 tisuća kuna. Novi sadržaj bit će i električni panoramski autobus za građane, posjetitelje i turiste koji bi prometovao na relaciji od Svetoga Frane preko Botaničkog vrta, Dječjeg grada i natrag po cijeni od deset kuna, a koštat će 1,3 milijuna kuna.Novitada su i "Piknik zone" na Benama i Prvome vrhu, gdje će se postaviti izletnički stolovi, urediti staze i platoi, dodatna oprema za dječja igrališta, klupe, koševi i druga oprema – trebat će samo donijeti dekicu. Adrenalinski park istočno od uvale Bene predviđa postavljanje sloja humusa i montažu čeličnih konstrukcija, a u troškovniku je predviđeno 693 tisuća kuna za ovu namjenu.

Komentirajte prvi

New Report

Close