Yanis Varoufakis rasprodao zagrebački HNK

Foto: Pool Roma/IPA/PIXSELL Foto: Pool Roma/IPA/PIXSELL

Varoufakis prvi put dolazi u Hrvatsku nakon turbulentnoga vremena koje je proveo boreći se protiv europskog establishmenta, kako bi predstavio svoju najnoviju knjigu “Trpite ono što morate?”.

Tek što je u medijima objavljena vijest kako početkom prosinca u sklopu Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu gostuje kontroverzni ekonomist i bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis, ulaznice su rasprodane za svih 700 mjesta kazališne dvorane. HNK je stoga odlučio u prodaju pustiti još dodatnih 300 mjesta.  

Veliko zanimanje  javnosti izazvalo je i najavljeno gostovanje vodećih sociologa današnjice Zygmunta Baumana i Aleksandre Kanie na sceni Filozofskoga teatra. Oni će u nedjelju, 27. studenoga s početkom u 20 sati, s domaćinom Srećkom Horvatom u Hrvatskome narodnom kazalištu raspravljati o krizi Europe, izbjegličkoj krizi te o  neizostavnoj temi - pobjedi Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima.

Zygmunt Bauman jedan je od najvažnijih i najutjecajnijih sociologa današnjice, podrijetlom iz Poljske, te autor gotovo šezdeset knjiga od kojih se nemali broj ubraja u klasike sociološke i teorijske literature. Područja njegova interesa su globalizacija, modernizam, postmodernizam, konzumerizam i etika. Aleksandra Kania ruska je sociologinja i autorica dvanaest knjiga u kojima istražuje teme demokracije, nacionalizma, nacionalnog identiteta i etničkih stereotipova.

Otkako je započela nova sezona Filozofskoga teatra, za sve događaje vlada golemo zanimanje, a gostovanje Yanisa Varoufakisa u nedjelju, 4. prosinca moglo bi se nazvati intelektualnim, a možda i političkim, događajem godine.

Najavljujući svoj dolazak u Zagreb, Yanis Varoufakis je izjavio: “Da bi Europska unija uspjela bilo gdje, mora uspjeti svugdje. Kako u Hrvatskoj, tako u Njemačkoj, kako u Grčkoj, tako u Francuskoj. Međutim, danas, Europska unija propada svugdje jer su  njezini dužnosnici odlučili tretirati dijelove Europe i narode kao kolateralnu štetu njihova nesposobnoga upravljanja europskom bankarskom krizom. Filozofija DiEM-a je da promjena Europe može početi bilo gdje, prije nego što se nastavi svugdje. U prosincu počinjemo u Zagrebu, u gradu u kojem sam već osjetio energiju promjene.”

Varoufakis prvi put dolazi u Hrvatsku nakon turbulentnoga vremena koje je proveo boreći se protiv europskog establishmenta, kako bi predstavio svoju najnoviju knjigu “Trpite ono što morate?” a ujedno i DiEM, pokret za demokratizaciju Europe, koji je osnovao zajedno sa Srećkom Horvatom a koji već ima tisuće pristaša diljem Europe. 

Komentari (5)
 • miami
  miami 17:58 12.11.2016.

  …Sve su to marketinčki proizvodi- koji donose novac…..a u Hrvatskoj UVIJEK ima dovoljno posrednika
  da ih provedu / irganiziraju / uz ZARADU. Kao, organizacija koncerta….samo druga pjesma..

 • verdi
  verdi 21:26 11.11.2016.

  otkud narodu pare za takve budalaštine? juče justin bieber, danas ovaj…

 • tttomo
  tttomo 21:18 11.11.2016.

  zm1

  Marš , b.gro , prodajite ta vaša ljevičarska s.anja nekome drugom i prestanite maltretirati Hrvatsku i Hrvate ! Uh , šta me ovakve stvari razbjesne.

  "Varoufakis ….. pokret za demokratizaciju Europe, koji je osnovao zajedno sa Srećkom Horvatom a koji već ima tisuće pristaša diljem Europe. "

  Uspjeli su smradovi ljevičarski tim svojim ljevičarskim sranjima obrlatit od 500 miliona europljana čak tisuću pristaša ?
  Koliko god se trudili odlaze u propast.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve