Vukovar: izvanredno stanje na cijelom poplavom ugroženom području županije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2013. u 16:22
Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL

Izvanredno stanje ovime se osim područja uz Dunav odnosi i na područje koje ugrožava rječica Vuka koja se u Vukovaru ulijeva u Dunav te na područje duž Bobotskoga kanala.

Nakon što su u 11 sati Hrvatske vode proglasile izvanredno stanje na cijelom području uz tok Dunava kroz Hrvatsku, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić proglasio je popodne izvanredno stanje na cijelom poplavom ugroženom području Vukovarsko-srijemske županije.

Izvanredno stanje ovime se osim područja uz Dunav odnosi i na područje koje ugrožava rječica Vuka koja se u Vukovaru ulijeva u Dunav te na područje duž Bobotskoga kanala.

Iako je predviđeno da se izvanredno stanje proglašava kada vodostaj Dunava u Vukovaru dosegne razinu od 680 centimetara, direktor Hrvatskih voda za sliv donje Drave i Dunava Siniša Kukić proglasio je izvanredno stanje za nasipe i druge objekte te tvrtke već pri vodostaju od 660 centimetara.

Vukovarsko-srijemska županija slijedila je stručnu preporuku te potom jednako reagirala za cijelo poplavom ugroženo područje.

Na današnjem Stožeru za zaštitu i spašavanje grada Vukovara ocijenjeno je da su poduzete sve radnje kako bi grad Vukovar spreman dočekao vrh vodenog vala. Svi čvrsti nasipi, zečji nasipi i druge barijere danonoćno se nadziru.

Vrh vodenog vala u Vukovaru se očekuje u subotu, a stručne procjene Hrvatskih voda predviđaju maksimalni vodostaj od oko 720 centimetara, čime ne bi bio dostignut povijesni maksimum iz 1965. godine kada je vodostaj Dunava u Vukovaru iznosio 769.

Proteklih dana tijekom priprema za obranu od dunavskog vodenog vala u Vukovaru su poduzete mjere obrane od poplave koje bi trebale štititi grad i u slučaju 30 centimetara višeg vodostaja od povijesnog maksimuma.

Komentirajte prvi

New Report

Close