Vlasnik DIV-a gradit će tvornicu u Zagrebu i novi pogon u Kninu

Autor: Ksenija Puškarić , 13. siječanj 2013. u 22:01
"Neću o detaljima vezanima uz Zagreb, ali cijela je stvar gotovo riješena", T. Debeljak vlasnik DIV-a

Stručnjaci iz Kine i Tajvana upravo montiraju nove strojeve u novom pogonu u Kninu, gdje očekuju 100 mil. eura prihoda godišnje.

Ostvare li se planovi Tomislava Debeljaka, samoborska DIV grupa uskoro će otvoriti 600 novih radnih mjesta, 300 u Zagrebu i isto toliko u Kninu.

Kako se nedavno pohvalio Debeljak, DIV planira u Kninu zaposliti 300 ljudi u novoj tvornici vijaka koja će sa radom početi u idućih mjesec dana, a kako je Poslovnom dnevniku ekskluzivno otkrio, DIV uskoro planira gradnju dviju novih tvornica, jedne u Zagrebu i još jedne u Kninu. Kako kaže Debeljak, u tijeku su posljednji pregovori vezani uz gradnju tvornice betonskih pragova u Zagrebu, čija bi gradnja stajala oko 10 milijuna eura, a  trebala bi otvoriti najmanje 300 novih radnih mjesta. "O detaljima neću govoriti, ali cijela je stvar gotovo riješena", pohvalio se Debeljak. Osim vijaka, u Kninu će se uskoro proizvoditi brodski bravarski dijelovi u čije će pogone, na zemljištu pokraj postojeće tvornice vijaka, DIV uložiti osam milijuna eura. U tom bi se pogonu u budućnosti trebalo zaposliti oko 300 ljudi. A dok čeka ulazak DIV-a u Brodosplit, Debeljak najavljuje i kako će se grupi kroz to brodogradilište otvoriti nove mogućnosti za investiranje, posebice kroz obnovljive izvore energije.

"Idućih pet godina bit će ključno za razvoj u tom smjeru", kaže Debeljak, koji smatra da tvrtka ima potencijal za znatan rast u tom smjeru. No, to je budućnost. Već za mjesec dana DIV će otvoriti novu tvornicu vijaka u Kninu, vrijednu 25 milijuna eura. Samo bi tvornica u Kninu trebala donijeti prihod kojim će se pratiti nove investicije jer će, prema prvim procjenama, taj pogon ostvarivati prihod od 100 milijuna eura godišnje."Trenutačno najveća proizvodna lokacija DIV-a je pogon u Kninu, odnosno bivša tvornica vijaka TVIK, koja ima 50-godišnju tradiciju, a specijalizirana je za masovnu proizvodnju vijčanih elemenata metodom hladnog kovanja. DIV je kupio nekretnine tvornice TVIK u stečaju 2003., a tada je u tom pogonu radilo stotinjak radnika. Danas ih je zaposleno oko 500, za koji tjedan zaposlit ćemo 120 novih radnika, a u drugim djelatnostima vezanima za tu tvornicu, špediciji, logistici i održavanju, otvorit će se dodatnih 100-tinjak radnih mjesta, što znači da će DIV sa svojih 700 radnika biti jedan od najvećih poslodavaca u Kninu", ističe Debeljak.U tvornicu je uloženo 15 milijuna eura vlastitih sredstava te 10 milijuna eura koji su namaknuti kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak. "Investicija je krenula u vrijeme najžešće krize, 2009., i to po starom Zakonu o poticanju investicija.

Prema njemu, DIV je dobio samo 2,1 milijun eura poticaja od države za svoju investiciju, dok prema novoj verziji zakona na svakih uloženih pet milijuna eura država daje dva milijuna. Još je gradnja i kasnila jer nismo mogli odmah dobiti sve dozvole, birokracija je učinila svoje, no danas je sve to iza nas", kaže Debeljak. Potpunim dovršenjem pogona u Kninu kapaciteti tvornice vijaka premašit će 200.000 tona gotovih proizvoda godišnje, što je višestruko više nego danas. Cijelu će proizvodnju, najavljuje, plasirati u inozemstvo. S obzirom na složenost i veličinu projekta, puštanje u rad izvest će se u nekoliko etapa kako bi se svi procesi uspješno testirali i sinkronizirali. Strojevi su već u Kninu, kao i stručnjaci iz Kine i Tajvana koji ih upravo montiraju. DIV grupa ima više od 120 godina tradicije i jedna je od vodećih tvornica vijaka u Europi. Posluje na osam lokacija u šest država i zapošljava oko 1000 ljudi. Sjedište tvrtke je u Samoboru, a osim Knina, ima dva pogona u Srbiji, te po jedan u Sloveniji i BiH. Cilj im je postati najveći proizvođač vijčane robe u Europi. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kapa dolje! Još 1000 takvih i ima nade…

New Report

Close