Vlada ukida pečate

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Usvajanjem Zaključka o reformskoj mjeri ukidanja upotrebe pečata, ostvaraju se preduvjeti za daljnje radnje koje uključuju usvajanje zakona kojima se ukida obveza upotrebe pečata.

Vlada bi u srijedu trebala pokrenuti jednu od najavljivanih reformskih mjera kojom želi olakšati uvjete poslovanja i stvoriti bolju investicijsku klimu, a to je ukidanje upotrebe pečata.

Vlada, na čijoj je sjednici u srijedu na dnevnom redu Zaključak o reformskoj mjeri ukidanja upotrebe pečata, smatra da će ukidanje upotrebe pečata iz poslovne prakse doprinijeti modernizaciji poslovnih procesa i poboljšanju usluga tijela državne uprave građanima, uz istodobno podupiranje gospodarstva kroz stvaranje jednostavnijeg poslovnog okruženja.

 Tom mjerom Vlada kani postići višestruke uštede u javnom i privatnom sektoru u procedurama koje zahtijevaju upotrebu pečata.

 Mjerenjem Standard Cost Modelom u sklopu Akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja gospodarstva, izračunato je administrativno rasterećenje od gotovo šest milijuna kuna na primjeru ukidanja pečata u procesu pokretanja poslovanja, odnosno osnivanja 22.970 j.d.o.o-a i d.o.o.-a s jednim osnivačem.

 Prema podacima iz izvještaja Doing Business Svjetske banke, u postupku pokretanja poslovanja od svih članica Europske unije pečat uz Hrvatsku upotrebljavaju još samo Irska i Grčka. U vladi smatraju kako to govori u prilog ukidanju pečata kao jednog od preduvjeta modernizacije sustava državne i javne uprave te nastavka izgradnje sustava elektroničkih usluga građanima i gospodarstvu.

 Usvajanjem Zaključka o reformskoj mjeri ukidanja upotrebe pečata, ostvaraju se preduvjeti za daljnje radnje koje uključuju usvajanje zakona kojima se ukida obveza upotrebe pečata.

Komentari (2)
  • DemiZon
    DemiZon 12:45 4.5.2016.

    ***pa taj pečat mijenja ovog ukinutog pečata hehehe

  • slazic
    slazic 12:13 4.5.2016.

    A sto je sa pecatom “LIKVIDIRANO”?

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve