Vlada: I odlagalište Piškornica strateški je projekt

Autor: Marija Brnić , 11. lipanj 2014. u 22:00
Gradit će se centar za gospodarenje otpadom/ M. Sušenj/PIXSELL

Projekt je vrijedan 760 milijuna kuna, sudjeluju četiri županije.

Vlada je na Listu strateških investicijskih projekata uvrstila i prvi projekt za područje sjeverozapadne Hrvatke regionalni centar za gospodarenje otpadom (RCGO) Piškornica.

Riječ je o projektu vrijednom 760 milijuna kuna koji će, prema ocjeni povjerenstva za procjenu strateških projekata imati pozitivan utjecaj na kvalitetu života i zaštitu okoliša na području četiriju županija – Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj i Krapinsko-zagorskoj. Svaka od županija 22,5-postotni je vlasnik Centra Piškornica, a općina Koprivnički Ivanec , na čijem području se i nalazi lokacija na kojoj bi se gradio regionalni centar ima udjel od 10 posto.

 

Liverić

Piškornica zadovoljava uvjete financiranja iz europskih fondova

Prema riječima zamjenika ministra gospodarstva Alena Leverića, projekt zadovoljava uvjete financiranja iz europskih fondova kroz programsko razdoblje 2014. do 2020., i to do 85 posto ukupno prihvatljivih troškova, dok će preostala sredstva biti osigurana iz lokalnih i nacionalnih izvora. Projekt RCGO Piškornica obuhvaća gradnju centra za gospodarenje otpadom i dviju pretovarnih stanica uz izgradnju pristupne prometnice, komunalne i druge prateće infrastrukture.

Za realizaciju projekta kao ključne daljnje aktivnosti u kojima će se pomoći operativna je skupina Vlade označila prije svega rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s gradom Koprivnicom na lokaciji budućeg centra, kao i s državom ili Hrvatskim šumama na lokaciji pretovarne stanice u Varaždinu, za koje je potrebno provesti izdvajanje šumskog zemljišta i davanje prava građenja. Uvrštenje RCGO-a Piškornica na listu projekata od strateškog interesa za državu trebalo bi tvrtki Piškornica omogućiti dobivanje beskamatnog kredita Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojim bi se osigurao novac za otkup zemljišta od Koprivnice i privatnih vlasnika. Kako se doznaje iz odluke o uvrštenju na Listu, beskamatni zajam upravni odbor Fonda već je odobrio. 

Komentirajte prvi

New Report

Close