Vlada danas raspravlja o tome kako da vam naplati dug

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. travanj 2013. u 09:24
Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Građanima te bivšim obrtnicima omogućit će se reprogram te obročna otplata poreznog duga, odnosno duga za poreze i doprinose.

Vlada na sjednici treba dati suglasnost na tekst Ugovora o prodaji i prijenosu dionica trgovačkog društva Brodotrogir i Sporazuma o osiguranju tražbine zasnivanjem založnog prava na nekretninama kao sredstva osiguranja za ispunjenje ugovornih obveza kupca.

Pred Vladom će se naći i prijedlog zakona o naplati poreznog duga fizičkih osoba, a kojim bi se fizičkim osobama – građanima te bivšim obrtnicima omogućio reprogram te obročna otplata poreznog duga, odnosno duga za poreze i doprinose. Njima bi se omogućilo reprogramiranje naplate glavnice duga uz kamatnu stopu od 4,5 posto, ovisno o visini taj bi dug mogli otplatiti u mjesečnim obrocima u roku od tri do najviše pet godina (od 36 do 60 mjeseci), uz istovremeni otpis duga s osnove kamate, ili bi im se, ako im više odgovara, omogućio otpis duga s osnova kamata, uz jednokratno plaćanje glavnice duga. Predloženi bi se zakon primijenio isključivo za naplatu poreznog duga fizičkih osoba te obrtnika koji su obrtničku djelatnost prestali obavljati do kraja prošle godine. Iznimno, zakon bi se primijenio i na naplatu poreznog duga fizičkih osoba u djelatnosti poljoprivrede i ribarstva koje obavljaju registriranu djelatnost ili su obvezno osigurane kao poljoprivrednici, a upisane su u upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Na dnevnom su redu i izmjene i dopune Zakona o državnim maticama po kojima bi se državne matice vodile isključivo u elektroničkom obliku. Izmjenama bi se skratio i rok za određivanje osobnog imena djeteta s dva na mjesec dana od njegova rođenja, a predlaže se i da na ispravama više ne budu vidljive promjene za osobe koje su promijenile spol i osobno ime

Komentari (1)
Pogledajte sve

ako netko nije plaća doprinose za mirovinski kada je radio, kako će ih plaćati kao nezaposlen?

New Report

Close