Vlada daje 2 milijuna kuna za spas knjižara: Pojedinačne potpore od 50 do 250.000 kuna

Autor: Saša Paparella , 08. lipanj 2017. u 07:56
Foto: Thinkstock

Pravo prijave za bespovratna sredstva, koja se odobravaju kao potpore male vrijednosti, imaju fizičke i pravne osobe registrirane za književno-nakladničku i knjižarsku djelatnost.

Ministarstvo kulture uputilo je javni poziv za predlaganje programa poduzetništva u kulturi za područje nakladništva i knjižarstva u 2017., za što je osigurano dva milijuna kuna.

Potpore se odobravaju u visini do 85 posto prihvatljivih troškova predloženoga projekta, najniža pojedinačna potpora iznosit će 50 tisuća, a najviša 250 tisuća kuna. Pravo prijave za bespovratna sredstva, koja se odobravaju kao potpore male vrijednosti, imaju fizičke i pravne osobe registrirane za književno-nakladničku i knjižarsku djelatnost. Tim će se novcem poduprijeti otvaranje i opremanje knjižara namirenjem dijela troškova kupnje ili najma prostora, kao i dijela režijskih troškova najviše do 12 mjeseci. Potpora se može iskoristiti i za uređenje prostora, nabavu polica i drugog namještaja te informatičke opreme, ili za unaprjeđenje knjižarske djelatnosti redizajnom postojećih prostora i modela poslovanja.

Ministarstvo kulture podupirat će i zapošljavanje, odnosno samozapošljavanje u okviru knjižarske djelatnosti – sufinancirat će tako 50 posto troškova bruto plaće novozaposlene osobe, najviše do 5000 kuna mjesečno po osobi, u trajanju do 12 mjeseci. Poduprijet će se i promidžbene akcije – sajamska i festivalska događanja kojima se potiče prodaja i razmjena knjiga te čitanje, kao i programe za povećavanje prisutnosti knjige u medijima, s naglaskom na novim medijima te nizu drugih aktivnosti, među kojima je i razvoj novih kanala distribucije i prodaje knjiga.   

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovo je ekvivalent davanju potpora za kocije i radnike koji prespajaju na telefonskoj centrali. Vlada trosi novac na spasavanje poslova koji se spasiti ne mogu umjesto da ulaze u obrazovanje koje ce omoguciti tim ljudima da nadju novi i sigurniji posao.

Lose knjige se nece prodavati ni ako im je cijena 0 kuna.

New Report

Close