Više od 8 milijardi eura od stranih turista

Autor: Poslovni.hr/H , 08. listopad 2015. u 17:50
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na novinarski upit koliko će točno ove godine prihod nadmašiti 8 milijardi eura, ministar je odgovori: “osam zarez nešto“.

Ministar turizma Darko Lorencin u četvrtak je izrazio zadovoljstvo porastom  dolaska turista u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje te je najavio kako će financijski prihodi od stranih turista u 2015. godini biti veća od 8 milijardi eura.

„U prvih devet mjeseci ove godine imamo porast dolazaka turista za 8,4 posto i porast noćenja za 7 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine i sada s velikom sigurnošću možemo reći i tvrditi da će ukupan financijski prihod od stranih gostiju biti veći od 8 milijardi eura ove godine“, rekao je Lorencin na konferenciji za novinare u Splitu, predstavljajući rezultate turističkog prometa u Hrvatskoj u prvih devet mjeseci ove godine.
Na novinarski upit koliko će točno ove godine prihod nadmašiti 8 milijardi eura, ministar je odgovori: “osam zarez nešto“.

Istaknuo je kako je ovogodišnji turistički rujan bio odličan i iznad očekivanja pošto je u tom mjesecu ostvareno 10,3 posto više noćivanja nego u rujnu 2014. godine.  Rekao je kako je očekivao porast  najviše 8 posto u odnosu na rujan 2014. godine.

„Povoljni rezultati za rujan ove godine popravili  su cjelokupnu dosadašnju ovogodišnju brojku noćenja koja je u prvih osam mjeseci ove godine bila u porastu u donosu na isto lanjsko razdoblje za 6,5 posto, ali je u prvih devet ovogodišnjih mjeseci taj porast 7 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2014. godine“, objasnio je Lorencin.

Minsitra Lorencina, kako je rekao, posebno veseli što je u prvih devet mjeseci ove godine porastao broj dolazaka domaćih turista za 8 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.

„To je činjenica koja ide u prilog makroekonomskim pokazateljima gospodarskog rasta ove godine, odnosno rasta BDP-a što je dalo određene rezultate i potaknulo potrošnju“, kazao je.
Najavivši kako se i u listopadu ove godine očekuju povoljni turistički rezultati, ministar je ocjenio kako je na povoljnu ovogidišnju turističku godinu utjecala i realizacija programa „Hrvatska 365“.

Najavio je kako će se za turističku 2015. nastaviti u svijetu promidžba našeg turizma pod sloganom „Hrvatska puna života“. Također je najavio kako će sljedeće godine predstavnici Američkih putničkih agencija održati u Dubrovniku svoju redovitu godišnju skupštinu.

Odgovarajući na pitanje o utjecaju migranstke krize na turističku industriju u Hrvatskoj, ministar Lorencin je odgovorio kako nas „to, svakako, stavlja u žižu zbivanja“.

„Mi jesmo imali upite (o migrantima op. a.) što putem turoperatora, što putem naših diplomatskih predstavništava i Ministarstva vanjskih poslova, ali mi promptno na to reagiramo. Za Europu ne toliko, ali za izvaneuropska tržišta bitno je poslati kvalitetne informacije i držati  informiranim pogotovu turoperatore i specijaliste koji se bave Hrvatskom“, rekao je ministar Lorencin.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja je  posebice izrazio zadovoljtsvo što je u toj županiji u prvih devet mjeseci ove godine ostvaren porast dolazaka i noćenja turista za oko 9 posto u odnosu na isto lajnsko razdoblje, naglasivši kako je to veliki uspjeh. Po njegovim riječima, postoje veliki potencijali za unaprijeđenje turizma u Dalmatinskoj zagori.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar je kazao kako taj grad ima velike turističke planove i želja mu je dostići razinu, kako se izrazio, hrvatskih turističkih giganata Dubrovnika, Poreča i Rovinja.

Komentirajte prvi

New Report

Close