VIDEO: Pogledajte novu vizualizaciju Pelješkog mosta i svih pristupnih cesta

Foto: YouTube / Hrvatske ceste Foto: YouTube / Hrvatske ceste

Radi se o zahtjevnom projektu, odnosno o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata u državi.

Ugovorom o gradnji pristupnih cesta Pelješkom mostu i obilaznice Stona u Vladi s tvrtkama Strabag i Avax, okončan je dugotrajni natječajni postupak obilježen žalbama, pa gradnja konačno može početi.

Objavljen je i novi vizualni prikaz kako bi nakon svršetka radova trebao izgledati Pelješki most i okolne pristupne ceste.

Dionicu Duboka - Sparagovići/Zaradeže gradit će austrijski Strabag, dok će dionicu stonske obilaznice i poddionice Sparagovići/Zaradeže -  Prapratno i Prapratno - Doli graditi grčki Avax. Radi se o ukupno 30-ak kilometara pristupnih cesta.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da potpisivanjem ugovora završava prva faza natječaja, da se kreće u izgradnju pristupnih cesta te da ne bi trebalo biti problema u samoj gradnji, no da se nikada ne zna što će se događati u budućnosti. 

Dodao je da se radi o zahtjevnom projektu, odnosno o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata u državi.

Generalni direktor Avaxa Christos Ioannou rekao je da ta tvrtka pridaje veliku važnost gradnji stonske obilaznice i poddionice Sparagovići/Zaradeže -  Prapratno i Prapratno - Doli, te da je ponosna što je dio tog projekta važnog za Hrvatsku. Istaknuo je da će projekt završiti kvalitetno i na vrijeme, dok je direktor Strabaga Veljko Nižetić naglasio da je taj projekt važan i za Strabag koji je u Hrvatskoj više od 20 godina. Po njegovim riječima, jamstvo da će njihov dio projekta bit uspješno završen je što Strabag ima i financijsku stabilnost, tehničko znanje, ali i tisuću zaposlenih u Hrvatskoj. Radove će, kazao je, početi vrlo brzo, u skladu s ugovorom.  

Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a) potpisan je 23. travnja prošle godine između predstavnika Hrvatskih cesta (HC) i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporationk, a 85 posto prihvatljivih troškova financira se iz EU sredstava.

Komentari (5)
 • miami
  miami 21:18 12.10.2019.

  ..komjuteri sve nacrtaju…

 • lapad
  lapad 16:26 12.10.2019.

  Sve na ovoj vizualizaciji mostova, tunela i okolnih cesta izgleda savršeno.
  A najbolje od svega je da EU plaća 85 % svih troškova.
  Projekt za čistu desetku.

 • ejbredabre
  ejbredabre 15:22 12.10.2019.

  Hoće li se Pelješki most naplaćivati ili će ga otplaćivati Krčki most?

  Dobro pitanje. Vjerovatno ovo drugo. Tako da juznjaci mogu preko neometano.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!