VIDEO: Maras ukida obvezno članstvo u HGK

Autor: Poslovni dnevnik , 17. ožujak 2014. u 12:22
Ministar Gordan Maras više od 30 minuta odgovarao je na pitanja čitatelja Poslovnog dnevnika.

Vrlo brzo prezentirat ćemo zakon kojim se ukida obvezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i kojim će poduzetnici sami odlučivati žele li ili ne biti članovi Komore”, poručio je Maras odgovarajući na pitanja čitatelja Poslovnog dnevnika.

Vrlo brzo prezentirat ćemo zakon kojim se ukida obvezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i kojim će poduzetnici sami odlučivati žele li ili ne biti članovi Komore", poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras odgovarajući na pitanja čitatelja Poslovnog dnevnika na Facebook i Twitter invervjuu.

Takav scenarij za HGK ministar Maras zagovara već duže vrijeme, no novost je da je ovu inicijativu za zakonske izmjene preuzeo na sebe, odnosno Ministarstvo poduzetništva i obrta, premda idalje, prema dostupnim informacijama, u nadležnom Ministarstvu gospodarstva nemaju jednaka razmišljanja o ovom pitanju, pa čak niti saznanja da se ovakav prijedlog uopće priprema. "Pojedini poduzetnici opravano upozoravaju da nemaju nikakve koristi od HGK i to ćemo osigurati zakonskim rješenjem, kojim ćemo pod jedan uvesti dobrovoljno članstvo u HGK, a pod dva napravit ćemo i to da Skupština mora biti reprezentativna", kazao je Maras. Sadašnja Skupština po njegovom mišljenju ne odražava hrvatsku gospodarsku scenu, nego je birana po izboru bivšeg predsjednika Komore Nadana Vidoševića. Onima koji odluče ostati u članstvu HGK, Maras obećava da će kroz zakonske izmjene koje priprema dobiti potrebnu reprezentativnost po veličini tvrtki, prihodima i djelatnostima.

Više o tome pročitajte ovdje: Maras ukida obvezno članstvo u HGK

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras odgovarao je na pitanja čitatelja Poslovnog dnevnika, prikupljena na društvenim mrežama Facebooku Twitteru. 

Najveći broj pitanja na  koja je ministar odgovarao odnosio se na to kako pomoći malom i srednjem poduzetništvu.

Ministar Maras osvrnuo se i na projekt Poslovni uzlet  koji nije zamišljen kao projekt pukog nagrađivanja najboljih, već je osmišljen tako da omogući poduzetnicima stjecanje dodatnih znanja i usvajanje poslovnih alata.

Ministar Gordan Maras u videu je dao odgovore na sljedeća pitanja:

1. Zašto se ne promijeni zakon o financiranju HGK nakon svih onih afera i uludo potrošenih novaca?

Ninoaslav Korasić

2. Jeste li zadovoljni rezultatima prošlogodišnjeg Poduzetničkog impulsa?

Mirela ZG

3. Zašto u Poslovnom uzletu potičete samo one uspješne, zašto ne potičete nas koji jedva povezujemo kraj s krajem?

Ivan Joško

4. Uvjet za ovogodišnji poduzetnički impuls je pozitivno poslovanje u 2013. Što je s firmama čiji poslovni ciklus traje duže od godine? Npr. građevina. U 2013. uložiš novce, završiš godinu u minusu i nemaš pravo na poticaj. A u biti, zbog trajanja izgradnje, kapitaliziraš tu investiciju u 2014. i u biti nisi gubitaš. Takvi su diskriminirani. Građevina je ovdje samo primjer.

Vjeran Andrašić

5. Zašto samostalne djelatnosti (liječnici, zubari, odvjetnici, arhitekti…) ne mogu ostvarivati pravo na poticaje i potpore Ministarstva poduzetništva kao i drugi poduzetnici, iako uredno plaćaju poreze i sva druga davanja te se moraju pridržavati svih ostalih obveza kao i ostali poduzetnici? Smatrate li da je Vaše ministarstvo uopće nadležno za takve djelatnosti, odnosno smatrate li ih uopće poduzetništvom?

Ana Šarić

6. Zanima me kad će konačno početi to najavljivano inspekcijsko čišćenje svih bivših obrta koji se i dalje uredno reklamiraju i vode pod otvorene i pritom uzimaju meni i mojoj obitelji kruh?

Tina Škvorc

7. Kako da ja kao mikro poduzetnik i jedina zaposlena s trenutno blokiranim računom poduzeća (jer se bavim zaštitom na radu i nisam trgovac niti ugostitelj kojemu se plaća na licu mjesta), zaposlim još prijeko potrebnih 4 djelatnika i iznajmim poslovni prostor koji će biti dostatan za nas sve, a nemam vlastita sredstva niti mi ikoja poslovna banka želi pomoći? Niti Hamag i ostali žele prihvatiti poslovni plan kojeg sam sama izradila, a nije plaćen nekom ekspertu 20.000 kn jer niti to itko u ovoj državi želi besplatno izraditi ili samo pripomoći kao u ostalim državama u okruženju? S time da naš porezni dug je nekih 10.000 kn što je za neke jako malo, ali za nas previše i ne možemo više normalno poslovati. Nismo se mogli dogovoriti niti za plaćanje na rate, dok veliki dužnici kupuju jahte i nemaju blokade ali imaju robove koji im služe samo za dobivanje poticaja i sl.

Tea Čop Ex Burda

8. Je li ministar svjestan da će uvođenjem odredbe da svaka firma mora imati barem jednog zaposlenog dodatno uništiti poduzetništvo i povećati broj nezaposlenih? Nije li u ovom trenutku najbitnije održati gospodarsku djelatnost, a ne je dodatno ograničavati? No, svakako treba uvesti reda u tvrtke bez zaposlenih i revidirati njihovo poslovanje, vidjeti tko posao odrađuje i je li to realno. Ali ići udarom na sve je strašno i pogubno.

Ninoslav Korasić

9. Hrvatska je prema Doing business indeksu Svjetske Banke, 80. u svijetu po lakoći pokretanja firme. Proces traje 8 dana, što nije loše, no s druge strane, Novi Zeland je prvi na listi te se firma tamo otvori za manje od 10 sati (sve online). Postoje li naznake da će se nešto tako kod nas implementirati ? Osim što je brže, to je jeftinije i za poduzetnike i za državu.

Matej Hittner

10. S obzirom da potezi koje vučete direktno utječu na poduzetnike i obrtnike, što mislite da buduće poteze provjerite ili testirate s poduzetnicima putem online anketa (ili sličnog web servisa)? Dobili biste neposredan i brz odgovor zainteresiranih poduzetnika i obrtnika.

Saša Skevin 

11. Što je s redovnim studentima – mladim poduzetnicima koji otvaraju svoju firmu dok studiraju? Mogu li se očekivati poticaji ili slično?

Tin Pandurić

12. Poštovani g. Maras, kada će ovakve represivne inspekcijske metode http://flystartup.com/inspekcija-zastite-na-radu/ biti zamijenjene edukativnim? Mislite li da bi Google, Apple i ostale tvrtke u garaži narasle da su u takvoj "poticajnoj" okolini? Ne zaslužuje li svako opomenu prije kazne? Ovo sada NIKAKO nije poticajno.

Saša Skevin

13. Ima stavka u zakonu koja kaže da zaposlenici mogu registrirati obrt i trgovati na tržnicama diljem Hrvatske, moj prijedlog je da istu stavku stavite za umirovljenike -da mogu registrirati obrt ili kako ćete to pravno formulirati da sami sebe zaposle u tom obrtu i trguju diljem Hrvatske po tržnicama. Time biste otvorili prostor za sedamdeset posto umirovljenika -da uz malu mirovinu imaju od vlastitoga rada toliko željeni extra novac za osnovni život, pritom bi plaćali sve što je vezano za obrt, od ove ideje bi svi profitirali i olakšao bi se pritisak na državni račun u dijelu socijalne politike. Zanima me je li ideja dobrodošla za naše penzionere koji žele raditi?

Branimir Sogim Petrus Lukač

14. Poštovani gdine. Maras, evo problem koji me muči, firmu (d.o.o.) sam otvorio krajem 1994.god., (registrirao sam ju tada jer mi je bio potreban zanemariv iznos novaca za registrirati ju) prilagođavao ju i usklađivao sa svim zakonima i propisima do sada s kojima ju je trebalo uskladiti i prilagoditi, a nikada nisam nikakav posao obavio preko firme i računa firme. Na firmu su mi registrirane neke vrhunske internetske domene iz područja osiguranja, jer ih jedino kao pravna osoba mogu registrirati i sada bi ih iskoristio za pokretanje online agencije za osiguranje. Na svim natječajima za sredstva "državnih potpora" mogu aplicirati ili "starije" firme koje posluju i imaju pozitivnu financijsku povijest ili nove firme (nedavno osnovane) kao početnici u poduzetništvu. Besmisleno mi je postojeću firmu zatvarati pa otvarati novu kako bi se zadovoljila forma, jer su mi u tom scenariju prisutni besmisleni troškovi koje mogu pametnije iskoristiti. Mislio sam se javiti na Poduzetnički impuls, nisam se javio jer sam u "procjepu" svih ponuđenih uvjeta za natječaj. Kome se mogu javiti i s kime mogu popričati i dobiti odgovore na pitanja vezana uz ovaj problem.

Goran Lazić

15. Poštovani Ministre! Ja i suprug smo 10 godina vlasnici ustanove socijalne skrbi tj.doma za starije i nemoćne osobe do 50 štićenika kapaciteta-zanima me kad će konačno i naša djelatnost da dobije mogućnost za dobivanje nekih povoljnih kredita za preuređenje,nadogradnju,adaptaciju ,poboljšanje uvjeta smještaja -bilo kakva poslovna namjena i kamo se moguće obratiti jer smo nakon svih promjena u ministarstvima ostali bez konkretnog mjesta za pitanja? Zasad nijedan oblik sufinanciranja niti pak ikakvi natječaji za kredite od EU nisu bili raspisani za našu djelatnost -a na trenutno postojeće mi nemamo pravo jer smo socijalna djelatnost iako uredno plaćamo sve ostale namete kao d.o.o . zapošljavamo 18 radnika i nismo na listi poreznih dužnika?

Sandra Jalsovec Stubičar

16. Kad planirate ukinuti namet za prilaz na cestu (da,ljudi,dobro ste pročitali) koji poduzetnici moraju plaćati Županijskim upravama za ceste? U VŽ županiji su poslali opomene pred tužbu,sa iznosima od 15 000 kn naviše,mali poduzetnici to nemaju iz čega platiti i stotinama njih prijeti gašenje obrta,ili život u dugovima i blokadi. Ili kad se barem planirate prestati hvaliti brigom za male poduzetnike?

Miroslav Klen

17. Zanima me kad će početi kažnjavati vlasnike malih firmi koji su zdravstveno osigurani preko svojih supruga i vode im se kao porezna olakšica.

Maja Zg

18.  I dalje ostaje problem garancija za poticaje, jer HAMAG pokriva do 40% garancije, a ostalo bi trebao poduzetnik. Problem je što nema s čime jer su nekretnine opterećene, a strojevi i oprema prestara. Jedino se može uključiti lokalna zajednica s garancijama jer je i njima u interesu da se zadrže radna mjesta, samo je pitanje korelacije Ministarstva i lokalnih zajednica.

Davor Kolarek

19. MMF je preporučio da se ukine oslobađanje od poreza na reinvestiranu dobit. Hoće li će Vlada poslušati tu mjeru MMF-a?

Ninoslav Korasić

Komentari (9)
Pogledajte sve

Poštovani ministre Maras,

Ukoliko zaista želite pomoći Hrvatskoj, pomozite poduzetnicima.
Ukoliko želite pomoći radnicima, pomozite poduzetnicima.
Ukoliko želite pomoći političarima, pomozite poduzetnicima.
Ukoliko želite ulaganja, pomozite poduzetnicima.

Ukinite porez na dividendu, smanjite plaće državnim uhljebima, ukinite nam neke od doprinosa, radikalno promijenite Zakon o radu, Zakon o zaštiti na radu, jer po ovim uvjetima nitko nikad neće doći u Hrvatsku.
Vama ne trebaju strani ulagači – mi, poduzetnici, smo vaši najveći ulagači – ali rasterečenjem poslovanja, doći će i stranci jer kapital se ponaša kao rijeka – tamo gdje vidi prolaz, pukotinu (čitaj: oplođenje) tamo i ide.
Nas poduzetnika je svaki dan sve manje, ako se nešto radikalno ne promijeni i ne rastereti – svi ćemo pozatvarati firme.

i drugarica plitvičanka Bertović imala je sasvim uredan CV, a na kraju zahvaljujući partijskom rasporedu zamalo Plitvice pretvorila u javni WC, čisto me strah ovog Marasa i njegovih ideja

Buhtla opet plasira spin! Kad mu “veliki dečki” zabrane lupetanje ispast će da je nešto htio, al’ eto nisu mu dali…. Naivci bi rekli: “Takvi nam trebaju!” HDZ imje zabio u gostima pa se Buhtla prijeti… Javno ću se ispričat, ako ukine tu reketarsku organizaciju! U međuvremenu pišem zahtjev za ispis iz prisilnog članstva!

Samo laprda bez veze.

Bojim se da će prije Maras ukinuti obrtnike i male poduzetnike.

New Report

Close