Varga pao na testu za Upravu HPB-a jer nema odgovarajuću diplomu?

Autor: Jadranka Dozan , 09. lipanj 2014. u 22:01
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Kod Olega Valjala, još kratko SDP-ova europarlamentarca i nesuđenog drugog člana Uprave, na vrijeme se uočio manjak bankarskog iskustva.

Nadzorni odbor danas nije mogao donijeti odluku o imenovanju nove Uprave banke, zaključili su u ponedjeljak nadzornici Hrvatske poštanske banke (HPB), koji su zbog isteka zakonskog roka za upućivanje zahtjeva HNB-u za prethodnu suglasnost za imenovanja Uprave (tri mjeseca prije isteka mandata) upriličili izvanrednu telefonsku sjednicu.

"Sukladno zakonskim i podzakonskim propisima te politici banke, NO je donio odluku o primjerenosti Tomislava Vuića kao kandidata za predsjednika Uprave", no istodobno je utvrdio da "Tomislav Matija Varga nije primjeren kao kandidat za člana Uprave budući da ne ispunjava sve propisane uvjete". Nadzorni odbor banke kojim predsjeda financijaš Dražen Kobas time je samo zapečatio atribut kontroverznosti najnovijeg Vladina kadroviranja. Vlada se još jednom poskliznula na političkom navrat-nanos kadroviranju. To se dalo naslutiti već nakon prošlotjedne sjednice s koje je obznanila političku odluku o smjeni na vrhu jedine značajnije banke u državnom vlasništvu. Već nakon same objave zaredale su spekulacije o naravi razloga takva poteza s obzirom na poslovne trendove koje posljednjih godina bilježi ta banka.

A u propitivanjima kriterija naglasak je bio upravo na Vargi kao malo poznatom imenu na domaćoj bankovnoj sceni, mada dolazi iz bankarske grupacije, Ersteove tvrtke koja se bavi nekretninama. Zbog toga su, uostalom, u prvi plan u medijima isplivale informacije poput one da je brat bliskog suradnika premijera Zorana Milanovića Siniše Varge (iz HZZO-a), kao i prijateljske spone s nekima iz kruga premijerovih "dečki iz Peperminta". Za ocjenu o (ne)primjerenosti kao kandidata za člana Uprave banke to, međutim, nisu relevantne stvari.

Za to je, tvrde upućeni, presudno bilo formalno obrazovanje, odnosno to što nema završen diplomski studij. Studij menadžmenta i međunarodnih odnosa na Webster Universityju u Beču očito nema nostrifikaciju ranga koji se zahtijeva za takvu funkciju. Čini se da Oleg Valjalo, SDP-ov europarlamentarac za kojega u izvorima bliskim Vladi tvrde da je bio drugi kandidat Vlade za članstvo u Upravi banke, danas može biti zadovoljan što na kraju nije bio i predložen za to mjesto, navodno zbog manjka iskustva rada na rukovodećim pozicijama u financijskom sektoru.

Savjet HNB-a

J&T banci 'zeleno' za Vabu 

Češka J&T banka sa sjedištem u Pragu dobila je suglasnost Savjeta HNB-a  za stjecanje više od 50% temeljnog kapitala Vaba banke iz Varaždina, priopćili su iz HNB-a. U priopćenju se ističe da banka osim u Češkoj posluje  putem svojih banaka, investicijskih društava ili fondova  i na području Slovačke, Rusije, Cipra, Nizozemske i Barbadosa. Uz zahtjev za suglasnost predočeni su, kažu, svi traženi dokumenti, uključujući i dokaz o  uplati na  75 milijuna kuna na namjenski račun u Vaba banci. "Time se Vaba banci osigurava potrebna stopa adekvatnosti kapitala, a predviđeno je do kraja ove godine i dodatno kapitalno ulaganje, da bi banka ojačala za buduće stabilno poslovanje i rast", zaključuju u HNB-u.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Molio bih gospodu iz Monty Pythona da prestanu savjetovati nase politicare.

Mislio sam da je partijska škola u Kumrovcu, univerzalna diploma!?
[emo_zloban]

Dragi Boze sacuvaj nas “pepermintaša”. Sandaer je bio mila majka za ove kretene. [emo_beztona]

Valjalo se planetarno proslavio, naime bio je u posjetu Azerbajdžanu za vrijeme izbora vječnog pred. Alijeva i izjavio da su izbori bili: demokratski i transparentni. Nakon tog šoka, eu-mediji su ga pitali tko mu je platio odlazak u Azb. Nije želio otkriti “sponzora” ?!!? time je njegova karijera za eu-političara završila, ali ne i za naše klijentelističke stranke..(a Varga nema ni fakultet )::

New Report

Close