Uz ulazak u EU stiže i nova kovanica od 25 kuna!

Autor: Marija Crnjak , 17. lipanj 2013. u 15:05
Guverner HNB-a Boris Vujčić. Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

Istog dana u opticaj će ići i nove novčanice od 100 i 200 kuna, s potpisom novog guvernera Borisa Vujčića.

Hrvatska narodna banka 1. srpnja u opticaj pušta 20 tisuća komada prigodnih kovanica od 25 kuna, u ukupnom iznosu od 500 tisuća kuna, koja će se javno moći vidjeti idućeg tjedna kad će biti prigodna prezentacija. Kako stoji u opisu HNB-a objavljenom na Narodnim novinama, na kovanici će biti prikazana pčelinja saća koja simboliziraju Europsku uniju. Arhitekturu pčelinjih saća tvori dvadeset i sedam ćelija unutar kojih su zvjezdice, simboli zemalja članica Europske unije.

Postojeća arhitektura pčelinjih saća dograđena je novom, dvadeset i osmom ćelijom, unutar koje je podloga u obliku kvadratića na koji je položena zvjezdica, simbolizirajući na taj način završni čin pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji kao nove, dvadeset i osme članice. Kružno, unutar prstena, bit će ispisan tekst "REPUBLIKA HRVATSKA ČLANICA EUROPSKE UNIJE".

U donjem središnjem dijelu prstena bit će ispisan datum ."1. VII. 2013." Na naličju kovanice će uz oznaku vrijednosti od 25 kuna stajati kuna zlatica okrenuta nadesno, u donjem središnjem dijelu prstena kovanog novca smjestit će se grb RH, a na kružnu površinu prstena, lijevo od grba, bit će položena grančica lovora u cvatu, a desno grančica hrasta lužnjaka s plodovima.

HNB će istog dana izdati i nove novčanice od 100 i 200 kuna, a jedina stvar koja će se na njima izmijeniti je ime guvernera, pa će umjesto Željka Rohatinskog na novčanicama stajati ime Borisa Vujčića.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Hvale vrijedno. To je sigurno jedan od važnijih prioriteta na listi problema u RH. Eto uspjeli smo, ovo je pokazatelj gospodarskog i financijskog rasta…

nudim 3 [emo_euro] za jednu kovanicu od 25 kuna,hvala na razumjevanju…

New Report

Close